Dodik: Za dva meseca Komisija za pisanje novog izveštaja o Srebrenici

Predsednik Srpske Milorad Dodik kaže da će za dva meseca biti formirana parlamentarna Komisija za pisanje novog izveštaja o zločinima u Srebrenici.

Izvor: Tanjug

"Vlada Republike Srpske bi već na na prvoj narednoj sednici trebalo da odredi rok od 60 dana za formiranje međunarodne komisije za pisanje novog izveštaja o Srebrenici, a odmah će se tražiti i način da obezbede sredstva za finasiranje najpoznatijih svetskih eksperta, koji bi učestvovali u pisanju, kako napominje, istinitog izveštaja o zločinima u Srebrenici", rekao je Dodik za Tanjug.

Parlament Srpske juče je povukao izveštaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995, a Dodik napominje da je povod za to "pokušaj 'hladnog' progona još 21.000 Srba", koliko ih se našlo, kako kaže, nimalo objektivno, na spisku koji je Udruženje majki Srebrenice dostavilo nemačkom državnom tužiocu.

"Bol tih žena svakako treba poštovati", kaže Dodik, ali dodaje da se bol, kako kaže, "belih marama" odavno u BiH favorizuje, dok bol "crnih, srpskih marama" niko ne uvažava.

"Taj period pun je stradanja Srba na tom prostoru, ali nema nijednog u tom izveštaju", zato što, kako kaže, međunarodni faktor, predvođen Pedijem Ešdaunom, to nije dozvolio.

Kad je reč o Izveštaju iz 1995. godine, Dodik napominje da je i ranije bilo primedbi na taj dokument, tako da je spisak Majki Srebrenice sa 21. 000 Srba, koji se optužuju za zločin u Srebrenici, samo povod za povlačenje izveštaja, ali ne i razlog.

"Povlačenje izveštaja obaveza, reč je o još jednom napadu na RS"

Razlog je, tvrdi, neistinitost izveštaja koji je usvojen pre četrnaest godina.

"Smatrao sam svojom obavezom da to učinim, jer je reč o još jednom napadu na Republiku Srpsku i 21 hiljadu ljudi. Ne štitimo nikog ko je činio zločine, ali ne možemo dozvoliti da se 21 hiljada ljudi sada provlači kroz proces i da onda dokazuju svoju nevinost", navodi predsednik Srpske.

Dodik ističe da je taj izveštaj sada ništavan, da su i vlast i opozicija glasali za to da je on neprihvatljiv i da je pun neistina.

Na komentare koji povlačenje izveštaja dovode u vezu sa prikupljanjem političkih poena pred izbore, koji njega i njegovu stranku čekaju u oktobru, predsednik Srpske kaže da sama činjenica da ga je podržala opozicija ne može biti politički trik, kako ga je, skreće pažnju, okrakterisala odlazeća ambasadorka SAD u Sarajevu.

"Nije trik. Povukli smo 'lažni' izveštaj, ali nismo rekli da nećemo napisati novi u kome ćemo zapisati svakoga Bošnjaka koji je stradao i pokušati da opišemo okolnosti u kojima je stradao i reći da je tamo. Istina je da je od tri i po do četiri hiljade sahranjenih na mezaru i u Potočarima 50 odsto vojnika i da je to pretvoreno u vojno groblje, a ne groblje civilnih žrtava rata, kako to oni prikazuju", napominje Dodik.

Dodik dodaje da postoje dokazi da se kao stradali vodi 59 živih ljudi, te da ima i imena onih koji su stradali 91, 92, 93. godine...

"Nije problem da kažemo – 'da, oni su stradali od Srba, ali 92. godine, ali ne 11 jula'. Mi hoćemo samo da kažemo istinu", poručuje Dodik.

Na pitanje očekuje li novi pritisak međunarodne zajednice na njega, ili sankcije poput onih SAD, Dodik odgovara pitanjem: "Kakve sankcije? Je li neko misli da ja lošije živim zato što mi je neko zabranio da odem u Ameriku, je li ima neke štete za Republiku Srpsku? Pa, nema. A to što me ne vole, pa ne volim ni ja njih. Pa šta?".

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar