Dostupan digitalni zeleni sertifikat - potvrda o vakcinisanju i testiranju na kovid 19

|   Info
Građanima Srbije od danas je dostupan Digitalni zeleni sertifikat - potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na kovid 19, saopštila je danas e-uprava.
Foto: ite.gov.rs

 

Izvor: FoNet

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović objasnio je da Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li su građani primili vakcinu protiv korona virusa i da li imaju rezultate testiranja na kovid 19.

"Sertifikat predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate pi-si-ar (PCR), antigenskog i serološog testa", objašnjava Jovanović.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava, a nakon prijave i odabira usluge "Digitalni zaleni sertifikat" prikazuje se opcija "pokreni uslugu".

Nakon pokretanja te opcije građani treba da provere svoje podatke, potvrde i-mejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stići će na odabrani i-mejl.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se nekoliko statusa, a u slučaju vakcinacije zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcineAstra-Zeneka;

Za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni, a za rezultat serološkog testa zelena boja ako je urađen u poslednjih šest meseci - za nevakcinisane, odnosno dva meseca za vakcinisane i ukoliko je IgG parametar pozitivan, navedeno je u saopštenju.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar