Dramska "ispovest" Milunke Savić u petak u niškom Domu Vojske

|   Info
Predstava o srpskoj heroini iz Prvog svetskog rata biće izvedena u petak 7. decembra u sali Doma Vojske u Nišu. Priča prati ratnicu Milunku Savić od odrastanja u kopaoničkom selu do najviših odlikovanja koje je dobila za ratne zasluge.
Foto: CC

 

Izvor:Južne vesti    


Tekst je pisala glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesna Stanković, koja i igra junakinju srpskih oslobodilačkih ratova.

    Lična ispovest u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja (orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti…) - saopštavaju organizatori.

Milunka Savić je odrasla u Kopaoničkom selu Koprivnici, a u Prvi balkanski rat otišla je umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić.

    Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i iako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje - navode organizatori.

Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikana Franšea De Perea, Šarla de Gola i viceadmirala Geprata, kako navode, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetine i desetine dece iz kopaoničkih sela.

Milunkina “ispovest” od prve puške do prve metle počinje u petak u 20 sati, a kako najavljuju organizatori, ulaz je besplatan.