Drecun: Stvaranje velike Albanije nepovratan proces

|   Info
Prema rečima Drecuna, Priština će morati da ukine takse na srpsku robu, jer je, ocenio je, veliki izazov za Albance da blokiraju inicijativu Trampa, kao i stav Rusije da kosovski problem treba da se reši.
Foto: televizija Kopernikus

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je stvaranje velike Albanije nepovratan proces i da će biti „stvorena u ovoj ili onoj formi”, kao i da se to čini kako bi se stvorio protivteg Srbiji, teritorija koja bi po svojoj veličini, resursima i demografiji mogla da joj parira, prenosi Beta.

„Ovo je realna geopolitička procena i to je i u interesu zapadnih zemalja. Jasno je da se oni ne protive stvaranju velike Albanije”, rekao je Drecun za televiziju Pink, dodajući da „ne smemo biti toliko slepi da ne vidimo da ćemo u 21. veku imati veliku Albaniju”.

Ovu činjenicu, naveo je, moramo da prihvatimo kako ne bismo otišli na „teren iracionalnog političkog ponašanja”.

Prema njegovim rečima, „Albanija sve što radi, radi kako bi otela našu teritoriju, a stvaranje velike Albanije je, napomenuo je, „necivilizacijski, remetilački i destabilišući” postupak.

Kao ključni događaj protekle godine on je ocenio pismo američkog predsednika Donalda Trampa, navodeći da se u njemu „otvara prostor za razgovore o Kosovu i Metohiji”, što se očekuje u ovoj godini.

Prema rečima Drecuna, Priština će morati da ukine takse na srpsku robu, jer je, ocenio je, veliki izazov za Albance da blokiraju inicijativu Trampa, kao i stav Rusije da kosovski problem treba da se reši.

„Jasno je da Srbija neće dozvoliti da se o Kosovu odlučuje jednostrano”, rekao je Drecun, govoreći o poseti ruskog predsednika Vladimira Putina, dodajući da će ove godine glavnu reč oko pitanja Kosova i voditi velike sile: Vašington, Moskva i Peking.

Drecun je rekao da moramo biti svesni kolikim kapacitetom raspolaže Rusija kada je reč o rešavanju kosovskog problema.

„Rusija nam treba da nas ojača kod Amerikanaca, jer kada Rusija zalegne iza nas, Amerikanci znaju da ne može nijedno rešenje da se progura bez njene saglasnosti”, rekao je Drecun.

Izvor :Politika