Dronovi traže kvarove na mreži

|   Infotehno
Kragujevačka "Energetika" će koristiti dronove i termovizijske kamere za otkrivanje oštećenja na toplovodima na kojima se gubi toplotna energija, rekao je FoNetu Direktor tog preduzeća Andreja Ilić.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

On je naglasio a su u fokusu ovogodišnjeg remonta skrivena oštećenja na kojima otiče topla voda, a gotovo je nemoguće otkriti golim okom, jer su pod zemljom, zbog čega će biti primenjena najsavremenija najsavremenija tehnologija za njihovo lociranje.

U pregovorima smo sa jednom naučnom institucijom da izvrši snimanje naše mreže dronovima opremljenim termovizijskim kamerama, koje veoma precizno lociraju ta mesta, rekao je Ilić.

On je  dodao da taj posao ne bi bio efikasan, precizan i pouzdan kada bi se "radio peške i odoka".

Snimanjem iz vazduha termokamerama koje nose dronovi dobijamo milimetarski preciznu mapu sa podacima o mestiama pod zemljom na kojima gubimo toplotnu energiju, rekao je direktor "Energetike".

Oštećenja će biti sanirana po principu "od najvećeg ka najmanjem".

Detajni remonti i rekonstrukcije, kako je rekao, preduzimaju se zbog "što bezbolnijeg početka grejne sezone" i prevencije potencijalnih havarija na mreži.

Svaki start nove grejne sezone obeležen je pojačanim pucanjima cevovoda i pojačanim gubicima hemijski pripremljene vode. Ti gubici dovode do prekida u isporuci toplotne energije i povećane potrošnje svih vrsta energenata, rekao je Ilić.

Za održavanje toplovoda, svake godine se troše značajna novčana sredstva, vreme i ljudski resursi, ali i pored redovnih remonta i detaljnih rekonstrukcija, "Energetika" do sada nije uspevala da locira sve tačke na kojima toplotna energija nekontrolisano otiče.

"Energetika", koja toplotnom energijom snabdeva 22.000 potrošača, ima toplovodnu mrežu ukupne dužine 86 kilometara.

Ilić je naglasio da, nakon prošlogodšnje energetske tranzicije i instaliranja novih postrojenja sa kotlovima na gas, toplotni izvori u sistemu daljinskog grejanja rade u jako visokom režimu energetske efikasnosti.

Izgradnjom nove kotlarnice energetska efikasnost samog toplotnog izvora je podignuta sa dosadašnjih 55 na 98 procenata. Sada preduzimamo sledeći korak – podizanje energetske efikasnosti celokupne toplovodne mreže, rekao je Ilić.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar