Drugačija podela operatora u oblasti IKT sistema koji su od ključnog značaja za državu

|   Infotehno
Novim zakonom o informacionoj bezbednosti, koji zahteva direktiva NIS 2 Evropske unije, uvodi se drugačija podela operatora u oblasti informaciono- komunikaciono - telekomunikacionih (IKT) sistema koji su od ključnog značaja za državu, ali i nove obaveze, izjavio je danas predstavnik Ministarstva informisanja i telekomunikacija Milan Vojvodić.
Foto: FoNet/Milica Vučković

 

Izvor: FoNet

On je, na okruglom stolu koji se održava u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o informacionoj bezbednosti, rekao da se novim zakonskim predlogom uvodi drugačija podela operatora od ključnog značaja za IKT sistem države - na prioritetne i na važne.

U prioritetne spadaju IKT sistemi iz oblasti energetike, saobraćaja, banaka i drugih finansijskih institucija, zdravstva, proizvodnje vode za piće i za preradu otpadnih voda, digitalne infrastrukture, uključujući i pružaoce usluga i njihove podizvođače, firme koje upravljaju nuklearnim objektima, operatori elektronskih komunikacija, kao i državni i lokalni organi uprave i organizacije kojima su poverena javna ovlašćenja.

Razlikuju se i odredbe i o godišnjoj proveri, reviziji tih sistema, prioritetni će ih morati raditi dvaput godišnje, umesto jednom kao do sada, dok za "važne" ostaje da i dalje rade jednom.

Nakon usvajanja zakona, biće doneta uredba koje će definisati operatere IKT sistema od posebnog značaja, najavio je Vojvodić.

On je dodao da su samostalni operateri ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, službe bezbednosti i Narodna banka Srbije, čiji se jedan deo obaveza iz zakona reguliše posebnim propisima.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar