Drugi međunarodni simpozijum o posledicama bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom

|   Info
Ni 20 godina kasnije od NATO bombardovanja nije utvrđeno koliko je tačno projektila ispaljeno na našu zemlju, a ni kakve su posledice bombardovanja po zdravlje stanovništva, saopšteno je na drugom međunarodnom simpozijumu o posledicama bombardovanja Srbije osiromašenim uranijom u Nišu.

Više od 20 naučnicka iz zemlje i inostranstva okupilo se na Simpozijumu o posledicama bombardovanja Srbije osiromašenijim uranijumom. Oni imaju za cilj da se kroz multidisciplinarni pristup problemu dođe do što celovitijeg odgovora na pitanje kakve je posledice po živote i zdravlje ljudi i po životnu sredinu ostavilo dejstvo oružja sa osiromašenim uranijumom dvadeset godina nakon NATO bombardovanja SRJ.
-Večeras nam dolazi advokat Tartalja koji ima 80 pravosnažnih presuda i koji zastupa preko 300 italijanskih vojnika. Pre mesec dana su pronašli osiromašeni uranijum u telu jednog vojnika, i to su dokazali. Oni dokazuju postupke, prisustvo teških metala i osiromašenog uranijuma u telima vojnika koji su boravili na Kosovu i metohiji i traže od italijanske države, od članice NATO pakta da priznaju tim vojnicima i civilima koji su boravili na Kosovu i Bosni i hercegovini.
Simpozijum je posvećen novim saznanjima i rezultatima istraživanja u ovoj oblasti, na kome su prisustvovali pravnici, lekari, ekonomisti, stručnjaci za zaštitu životne sredine i humanističkih nauka iz celog sveta.
-Ima naučnih dokaza i to je potvrdila Jark i međunarodna medicinska ustanova.
O tome kakva je uloga Rusije bila tokom NATO bombardovanja, polemisalo se tada ali se govori i dan danas.
-Rusija je naučila lekciju, kada bi se desilo nešto slično kao 1999. godine, nikada ne bi dozvolili da ostanete sami, Rusija bi uvek bila sa vama.
U okviru Simpozijuma, koji traje nekoliko dana biće prikazan film “ Uranijum moja priča” a od 20 sati održaće se promocija knjige “Godine ćutanja” novinara i publiciste Aleksandra Ace Stanojevića.