Država pomaže zamenu stolarije

|   Info
Polovinu novca za zamenu vrata i prozora subvencionisaće država i lokalna samouprava, drugu polovinu obezbediće građani, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, TV Hepi

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je predstavila četiri predloga zakona koje je to ministarstvo pripremilo u cilju povećanja energetske efikasnosti.

Mihajlović je navela da je za zamenu starih, neštedljivih prozora u stanu od 50 kvadrata potrebno oko 120.000 dinara za zamenu prozora, saopštilo je to ministarstvo.

"Hoćemo da motivišemo ljude da počnu drugačije da razmišljaju, da ne bacamo energiju, jer će nam to doneti i niže račune za struju", rekla je ministarka.

Najavila je da će država pomoći da se nabave i solarni paneli koje građani mogu postaviti na krovove svojih kuća i stambenih zgrada, "jer i to može da smanji račune za 10-15 odsto".

Ocenila je da energetsku efikasnost mogu da realizuju oni koji su stabilni i imaju novca, i da je naša država politički i ekonomski stabilna i nema nijednog razloga da rasipamo struju "najplemenitiji vid energije".

Dodala je i da su, kada je reč o kvalitetu životne sredine, problem individualna ložišta, kojih u Srbiji ima 1.170.000 i koja koriste čvrsta goriva.

"Treba koristiti kvalitetnija i zdravija goriva kao što je pelet, a  mnogi lože čak i gume", upozorila je Mihajlović.