Državna matura kao osnov za upis fakulteta

|   Info
Zvanično je počela realizacija projekta čiji je cilj da pripremi obrazovni sistem u Srbiji za uvođenje novog koncepta završnih ispita u srednje obrazovanje.
Foto: Pixabay

Izvor: RTS

Taj koncept, između ostalog, podrazumeva da svi učenici istovremeno polažu državnu maturu i da fakulteti priznaju maturu kao ispit na osnovu koga se učenici upisuju bez prijemnog ispita, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Na sastanku, kojim je zvanično počela realizacija projekta, resorni ministar Mladen Šarčević je ukazao na njegovu važnost.

"Projekt je od značaja za unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja, ali i za dostupnost visokog obrazovanja svim učenicima", istakao je Šarčević.

Kako se navodi, cilj projekta je da pripremi sistem obrazovanja i vaspitanja i da pruži podršku resornom ministarstvu u procesu pripreme, pilotiranja i uvođenja (implementacije) završnih ispita u srednje obrazovanje i vaspitanje.

Na osnovu novog koncepta pripremljeni su i objavljeni Pravilnik o opštoj i umetničkoj maturi i Pravilnik o stručnoj maturi i završnom ispitu na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja.

Ministarstvo prosvete ističe da će u radu na projektu biti uključeni nastavnici srednjih škola i univerzitetski profesori koji će zajedno pripremati ispitne testove - pitanja zasnovana na standardima postignuća učenika i standardima kvalifikacija.

Komisije, koje će biti obrazovane za svaki nastavni predmet koji u opštem srednjem obrazovanju ima definisanu opštu i specifičnu kompetenciju i standarde postignuća, obavezne su da pripreme priručnike za nastavnike i materijale za učenike. Isto se očekuje i od komisija koje će pripremati zadatke za stručne predmete, dodaje se u saopštenju.

Tokom trajanja projekta škole i fakulteti će imati i niz obuka kako bi se kvalitetno pripremili za sprovođenje završnih ispita.

Projekat Unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja završnih ispita (opšta, umetnička i stručna matura i završni ispit na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja) se finansira sredstvima iz pretpristupnih fondova za 2015. godinu (IPA) a planirano vreme trajanja je tri godine.

Na osnovu sprovedenog konkursa i vrednovanja konkursnog materijala (proces je sprovodila Delegacija EU u Srbiji) projekat će realizovati kompanija "Hjuman Dajnamiks" iz Austrije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Delegacijom EU u Srbiji.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar