"Duboko zahlađenje odnosa HR sa SRB, Kolinda ne ide u BG"

|   Info
Nakon poslednjeg istupa Aleksandra Vučića, koji je uporedio Hrvatsku i Hitlerovu Nemačku, nemoguće je i razmišljati o intenziviranju odnosa između Srbije i HR.


Izvor: Jutarnji list


To piše zagrebački "Jutarnji list" citirajući neimenovanog zvaničnika Hrvatske.

Najpristojnijim diplomatskim rečnikom, sledi duboko zahlađenje odnosa sa Srbijom, na neodređeno vreme, a to, recimo, znači da nema govora o poseti predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Srbiji, iako postoji poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Isto tako, neko vreme ne treba očekivati ni susrete viših vladinih zvaničnika Hrvatske i Srbije”, rekao je visoki zvaničnik Hrvatske za "Jutarnji".

Iako su ljuti zbog poređenja s nacističkim režimom, u hrvatskim političkim krugovima se smatra da je predsednik Srbije postigao autogol tako radikalnim nastupom. Jer uporediti članicu EU s Trećim Rajhom je izjava koju ne može podržati niti jedna ozbiljna država, a Vučić već dugo pokušava da pokaže kako je Srbija faktor stabilnosti u regionu, navodi "Jutarnji list".

Umesto toga, sada je ispao populista, čiji nastupi zaoštravaju situaciju, umesto da pridonose poboljšanju odnosa, dodaje se u tekstu.

“Srpsko vođstvo je strahovito uzrujala prisutnost Izraela i SAD-a na obeležavanju Oluje jer vlasti u Beogradu već dugo uveravaju tamošnju javnost kako Srbija ima sve više saveznika. Onda vide izraelske pilote iznad Knina, i svima je jasno da to nije istina, nego je Hrvatska u mnogo boljoj poziciji. Osim toga, Vučić ima veliki interni problem, a to je priznanje Kosova pa kupuje srpsku javnost ovakvim nacionalističkim istupima. A sve dok to radi, ne može biti govora o normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske u koje spadaju i politički susreti na najvišim nivoima”, naveo je sagovornik "Jutarnjeg lista".

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar