Đurić: Ako Priština formira vojsku, Kfor da je razoruža

|   Info
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je da bi u slučaju formiranja tzv. kosovske vojske Kfor i NATO morali istog časa da je razoružaju, a ne da je podrže.

 

Izvor: RTS, Tanjug

"Formiranje takozvane vojske najdirektnije je uporeno protiv cele Srbije", rekao je Marko Đurić gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u. 

Podsetio je da se u Rezoluciji SB UN 1244, u tački 9, stavu B, navodi da je obaveza Kfora i NATO-a na KiM "demilitarizovanje tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca".

Prema njegovim rečima, važno je da se spreči formiranje tzv. vojske, jer se time region gura "preko ivice".

Podsetivši da je potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj rekao da Priština radi na stvaranju pakta protiv Srbije sa drugim zemljama u regionu, mada je potom rekao da taj naslov nije baš tačan, Đurić kaže da suština ostaje.

"Takva vojska služila bi isključivo za konflikte sa Srbima na KiM, sa Srbijom, za štićenje i zauzimanje onoga što smatraju nezavisnom državom Kosovo i za takve paktove kakve sanja i pravi Enver Hodžaj", rekao je Đurić. 

Ukazao je i da je Priština bukvalno "obrisala pod" sa nastojanjima evropskih predstavnika da ih urazume i da se ukinu diskriminatorske takse.

Naveo je da je cilj tih mera Prištine, kao i upada ROSU, progona Srba, svega što preduzimaju, da se Srbi u potpunosti proteraju sa KiM, da se Srbija natera da, kako kaže Haradinaj, bezuslovno prihvati neku vrstu političke kapitulacije i prizna nezavisnost.

"Oni drže Srbe na Kosovu kao taoce i vrše pritisak na Beograd", naglasio je Đurić.

"Srbija će se boriti za život i opstanak" 

Na pitanje da li su te mere pritisak i na Brisel kako bi dobili viznu liberalizaciju, Đurić kaže da su Albancima, a i delu međunarodne zajednice, Srbi krivi za sve – i za to što nisu dobili viznu liberalizaciju i za sve ostalo, a da međunarodna zajednica pokušava da izjednači odgovornost Beograda i Prištine i krive Srbiju za Interpol.

"Kažu nisu u redu mere Prištine, ali ni Beograd nije podržao nezavisnost. Srbija ne da nema obavezu, već će se aktivno boriti da sačuva svoj teritorijalni integritet, boriće se za život i opstanak", rekao je Đurić.

Dodao je da je predsednik Srbije juče u razgovoru sa Johanesom Hanom i sa ambasadorima danas ukazao na ozbiljnost i opasnost situacije.

Prema njegovim rečima, Srbija radi sve da se sačuvaju životi naših ljudi na KiM i drugde, ali da svaki dan imamo sve gore poteze Prištine.

Osvrnuvši se na izjavu novog američkog amabasadora na Kosovu Filipa Kosneta da nema bliskijih nacija od SAD i Kosova, Đurić kaže da njima niko ne brani da se tako izjašnjavaju, ali da uz tu vrstu bliskosti ide i odgovornost.

"Ako svi budu upotrebili iskreno svoj autoritet tih mera više ne bi bilo", zaključio je Đurić.

Performans studenata – utakmica vezanih ruku

Direktor kancelarije za KiM ocenio je da se Priština nalazi u "spirali političkog ludila, gde se svi političari međusobno takmiče ko će da bude grđi i gori prema Srbiji i Srbima". 

"Oni nemaju nameru da ovo prekinu", rekao je Đurić ističući da je uveren da Priština ne radi sama.

Naglasio je da će studenti u Kosovskoj Mitrovici sutra imati "interesantan performans" tokom kojeg će pokušati da odigraju košarkašku utakmicu vezanih ruku.

"Neko bi želeo da i Srbiji veže ruke u političkom smislu i da nas dovode pred svršen čin, da sa svojim vojnicima, koje ja smatram teroristima, zauzmu svojom čizmom sever KiM, izmišljajući različite nepostojeće razloge, i da Srbe u potpunosti podrvgnu svojoj vlasti", rekao je Đurić dodajući da je Priština zato i pokušala da ukloni neke lidere Srba sa KiM. 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar