Đurić: Arifijeva izjava potvrda da Priština ne želi da oformi ZSO

|   Info
Šef prištinskog tima u tehničkom dijalogu sa Beogradom Avni Arifi je ideje Upravljačkog tima za ZSO nazvao "ludim i neprihvatljivim". Marko Đurić je ocenio da ta izjava samo potvrda da Priština nema, niti je ikada imala nameru da formira Zajednicu srpskih opština.

Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da Arifi jeste nedavno uključen u pregovarački proces, ali da je do sada imao više nego dovoljno vremena da prouči ranije postignute dogovore, jer reč je o ne tako mnogo stranica materijala.

"Ukoliko je pročitao, a nije razumeo prvi briselski sporazum i ostale dogovore usaglašene u Briselu, ovim putem mu nudim pravnu pomoć kako bi mu ti materijali bili pojašnjeni", kaže Đurić, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Prištinske vlasti pokušavaju da ospore sadržaj Nacrta statuta ZSO, koji je sačinio Upravljački tim i dostavio ga Briselu, iako, kako piše Zeri, nemaju nikakvu reakciju iz EU na taj dokument.

Avni Arifi je ideje Upravljačkog tima za ZSO ranije danas nazvao "ludim i neprihvatljivim".

Koha piše da je vlada u Prištini ocenila da pomenute ideje neće biti uvrštene u statut ZSO.

"Bilo je dobrih ideja na tim sastancima, ali dominirale su lude ideje o tome kako bi Statut mogao da izgleda", rekao je Arifi za Kohu, preneto je u pres klipingu Unmika.

Rekao je da mu je žao onih građana kojima je Upravljački tim probudio nadu da bi takvi zahtevi mogli biti primenjeni.

Arifi je rekao i da se ZSO neće formirati dok se ne okonča dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, niti pre epiloga ideje predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija o korekciji granica.

Navodi se da su među zahtevima Upravljačkog tima bili da ZSO ima kompetencije kada je reč o imovini, privatizaciji, ekonomiji i obrazovanju, podseća list.

Pomoćnik vladine Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je ranije da je Upravljački tim za ZSO završio Nacrt statuta i da će ga uputiti Briselu.

Zeri je pre tri dana objavio da predstavnici vlasti u Prištini nisu dobili odgovor EU u vezi sa sadržajem tog nacrta, ali bez obzira na to tvrde da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

Inače, sve rokove za izradu Statuta ZSO, što je predviđeno Briselskim sporazumom iz 2013, Priština je prekoračila, ali i dalje insistira da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja i da će biti formirana na osnovu odluke Ustavnog suda.

Prema pisanju Zerija, međutim, upućeni smatraju da su ustavne promene, ipak, neizbežne.

To se, smatraju oni, očekuje posebno sada s obzirom na to da je Nacrt statuta izradio Upravljački tim na osnovu sporazuma iz Brisela.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar