Đurić: Najava formiranja vojske najveća pretnja po mir

|   Info
Najava formiranja takozvane kosovske vojske najveća je do sada pretnja miru i bezbednosti u regionu, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 

Izvor: Tanjug

"Osnivanje te nelegalne formacije ugrozilo bi sve što se do sada postiglo u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", rekao je Marko Đurić.

Ta vojska se formira protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i to se ne može prikriti nikakvim neuverljivim obrazloženjima o potrebi doprinosa samoproglašenog Kosova globalnoj bezbednosnoj arhitekturi, upozorova direktor Kancelarije za KiM.

Jedino čemu bi jedna takva formacija doprinela, ocenjuje Đurić, jeste produbljivanje međuetničke distance u regionu, i bila bi novi fitilj na balkanskom buretu baruta.

"Podsećam da je, prema međunarodnim sporazumima kojima je pre dve decenije okončan rat na Kosovu i Metohiji, Kfor jedina vojna formacija sa pravom da se nalazi na teritoriji naše južne pokrajine, i svaka podrška formiranju nekakve kosovske vojske je udarac u same temelje međunarodnog prava i obesmišljava bilo kakve mirovne sporazume", navodi Đurić.

Još nije kasno da se Priština odgovori od namere da formira vojsku, i potrebno je to učiniti odlučno i bez ustezanja, kako bi se šansa dala miru i dijalogu, a sprečilo izbijanje novih ratnih požara na Balkanu, zaključuje Đurić.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji saopštio je da će o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku poslanici odlučivati 14. decembra.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar