Đurić: Ne očekujem ništa od nove runde dijaloga

|   Info
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da ne očekuje ništa od predstojeće runde dijaloga u Briselu, istakavši da će svi pritisci koji se vrše na srpske pregovarače u dijalogu sa Prištinom imati kontraefekat, kao i da oni nisu slučajni.
foto: Fonet

„Ne očekujem ništa od tih razgovora. Ako imate onakve užasne izjave Tačija, Hotija i Hodžaja kada pričaju o KiM kao o njihovoj teritoriji, a nije ni milimetar njihov, jasno vam je da nisu spremni ni za kompromis ni za dijalog, pa nema razloga da nešto posebno očekujem“, rekao je Đurić u Dnevniku RTS.

On je naveo da je s tim u vezi razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

„Predsednik je sinoć razgovarao sa predstavnicima EU i jasno mi je poručio da ako su stavovi Prištine zaista takvi kakve Tači, Hodžaj i ostali opisuju, onda nema ni svrhe da se na takav način o bilo čemu razgovara i sasvim sigurno oni koji misle da mogu da različitim pritiscima – a to nisu slučajni pritisci – izmišljotinama i lažima dovedu Srbiju u slabiji položaj, neće u tome uspeti“, poručio je Đurić.

Kako je naveo, količina pritiska koji primenjuju i prema predsedniku i prema njegovoj porodici nije slučajna i „sve to ima za cilj da izvrši psihiloški pritisak na pregovarače Srbije pred važne razgovore u Briselu“.

„Svi pritisci koji se vrše u vezi s tim mogu da imaju samo kontraefekat. Mi ćemo svakako razgovarati s ciljem da se pronađu rešenja, ali nećemo pristajati da se na uštrb interesa zemlje nešto uradi“, naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

On kaže i da Beograd želi da teme runde dijaloga u nedelju budu i primena sporazuma o ZSO i budućnost uopšte, ali ističe da ti razgovori ne mogu biti ograničeni.

„Tači tvrdi da on raspolaže teritorijom Kosova. To nije njegova teritorija, to je teritorija Srbije i to treba svima da bude jasno“, kaže Đurić.

On izražava nadu da su prestavnici Prištine bili u Brisel nadavno pozvani „na preslišavanje što već pet godina izbegavaju primenu sporazum o ZSO i drugih sporazuma“.

„Ali, to ćemo sutra pitati i predstavnike EU“, napominje Đurić, koji na pitanje da li nova faza dijaloga podrazumeva i novi format, kaže da je za Beograd – format EU.

„A videćemo šta nas čeka u Briselu i da li će oni imati nekakvih ponuda. Za nas je Brisel adresa“, zaključio je Đurić.

Izvor: rtv.rs

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar