Đurić: Zemlje Kvinte traže da prestanemo da se odupiremo nezavisnosti Kosova

|   Info
Srbija će nastaviti da vodi unutrašnju i spoljnu politiku radi zaštite sopstvenog interesa i dobrobiti srpskog naroda na Kosovu i u drugim delovima zemlja, rekao je Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić izjavio da su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija današnjim zajedničkim saopštenjem zatražile od Beograda da prestane da se odupire nezavisnosti Kosova.

Srbija će nastaviti da vodi unutrašnju i spoljnu politiku radi zaštite sopstvenog interesa i dobrobiti srpskog naroda na Kosovu i u drugim delovima zemlja, rekao je Đurić novinarima.

Đurić je izjavio da je pet zemalja pokazalo tendenciju da nasilje Prištine i kršenje slobode prometa robe i kapitala, kao i međunarodnih obaveza, izjednači sa borbom Srbije protiv priznanja nezavisnosti Kosova i agresivnog spoljnopolitičkog ponašanja Prištine.

Priština protivpravno nastoji da se učlani u međunarodne organizacije, a Srbiji se zamera što se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom, rekao je Đurić.

On je izjavio da je Priština agresivnim delovanjem u međunarodnoj zajednici inicirala prijem Kosova u članstvo Interpola i Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESKO, ali da se Srbija protiv toga uspešno bori.

Sprečili smo prijem Prištine u devet međunarodnih organizacija, naveo je Đurić.

Prema njegovim rečima, Beograd je spreman na nastavak razgovora sa Prištinom pošto se ukinu kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije.