Dva incidenta tokom otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu

|   Info
Državni vrh Hrvatske u Zagrebu otkrio je danas spomenik Franji Tuđmanu prvom hrvatskom predsedniku, a hrvatska predsednica Kolinda Grabar - Kitarović, rekla je da je Tuđman bio velikan velikana, čovek čvrste volje koji nikada iz vida nije ispuštao konačni cilj - slobodnu i nezavisnu Hrvatsku.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet, dnevnik.hr, index.hr

Državni vrh Hrvatske u Zagrebu otkrio je danas spomenik Franji Tuđmanu prvom hrvatskom predsedniku.

Spomenik Tuđmanu izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić. Smešten je na raskršću Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske.

Otvaranju spomenika prisustvovao je veliki broj građana i visokih svanica, među kojima i hrvatska predsednica Kolinda Grabar - Kitarović, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

"Ne samo što je voleo svoj narod, nego ga je i dobro poznavao. Bio je čovek čvrste volje koji nikada iz vida nije ispuštao konačni cilj - slobodnu i nezavisnu Hrvatsku. Bio je velik i dostajanstven kao vizionar i državnik. Upisan je u našu istoriju kao velikan velikana, a naša je dužnost iskazivati poštovanje", rekla je Grabar - Kitarović.

U ime Grada Zagreba, na otvorenju spomenika, govorila se zamenica gradonačelnika Jelena Pavičić - Vukičević.

"Možda smo ovaj trenutak predugo čekali. Prošlo je gotovo 20 godina od smrti Franje Tuđmana. Nakon brojnih sukoba, vreme je da realno sagledamo savremenu hrvatsku istoriju i mesto Franje Tuđmana u njoj", rekla e Pavičić- Vukičević, prenosi Dnevnik.hr.

Plenković je rekao da je Tuđman bio politički lider koji je uspeo uspješno uticati na ključna dešavanja i ujediniti hrvatski narod.

"Svojom okupljajućom politikom postavio je temelje hrvatske države. Pod njegovim vođstvom Hrvatska je ostvarila najveće uspehe", istakao je Plenković.

Uoči svečanog otkrivanja spomenika u Zagrebu se okupila grupa demonstranata s transparentima na kojima piše "Današnja Hrvatska - najverniji spomenik Tuđmanu!"

Prilikom otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu, dogodila su se dva incidenta, zbog kojih je policija privela dve starije osobe.

Oba incidenta, zagrebačka policija, vodi kao narušavanje javnog reda i mira.

Index. hr nezvanično navodi da je tokom ceremonije kojoj je prisustvovao celi državni vrh, stariji muškarac viknuo "Tuđman zločinac".

Taj muškarac je, kako index.hr nezvanično saznaje, fizički napadnut u naguravanju, nakon čega je policija intervenisala.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar