Dve prijave protiv Ivanova

|   Info
Makedonsko državno tužilaštvo pokrenulo je predistražni postupak protiv predsednika Makedonije Đorđa Ivanova po dve anonimne krivične prijave da je prekršio zakon nepotpisivanjem dogovora sa Grčkom i Zakona o jezicima.

 

Izvor: FoNet

Tom tužilaštvu su podnete dve anonimne krivične prijave protiv Ivanova zbog toga što, suprotno odredbama Ustava, nije potpisao zakon o proširivanju upotrebe albanskog jezika i dogovor o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena, iako su oba dokumenta izglasana u Parlamentu Makedonije.


Državno tužilaštvo je saopštilo da je predistraga pokrenuta po dve krivične prijave i da su od parlamenta Makedonije i Kabineta predsednika Republike Makedonije zatraženi podaci i informancije o tome kada su poslanici doneli te dokumete i da li i iz kojeg razloga ih predsednik nije potpisao.


Ivanov je prvo početkom godine odbio da potpiše ukaz o stupanju na snagu Zakona o upotrebi jezika sa obrazloženjem da mu to ne dozvoljavaju savest i Ustav.


Nakon toga je odbio da potpiše ratifikaciju dogovora iz Prespe o rešavanju spora oko imena Makedonija, uz objašnjenje da ne prihvata promenu Ustava radi promene imena države u Severna Makedonija i da je taj dokument protiv makedonskih državnih i nacionalnih interesa.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar