Dvostruko više kovid pacijenata nego pre dve nedelje

|   Info
Komandant kovid bolnice na Karaburmi Ivo Udovičić izjavio je danas da je u toj bolnici dvostruko više pacijenata nego pre dve nedelje, ali da nema razloga za zabrinutost, dodavši da smo daleko od uvođenja novih restriktivnih mera i da će se o tome raspravljati kada dođu jesen i zima.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

"Imamo veliko povećanje broja novozaraženih, imamo povećan trend prijema pacijenata u bolnice, ali to još nije zabrinjavajuće. Mislim da ćemo sa ovim snagama i sredstvima koje su angažovane u kovidu to lako zbrinuti", rekao je Udovičić za RTS.

On je rekao da su u bolnici na Karaburmi zastupljeni građani starije životne dobi sa dosta hroničnih pratećih bolest, dodavši da podvarijanta omikron soja koja trenutno cirkuliše sposobnija da zaobiđe naš imuni sistem

"Što se tiče vakcinalnog statusa, mi smo još krajem prošle godine predložili busterovanje i moram da kažem da sad niko od pacijenata koji ovde leži nije busterovan ove godine. Svi koji su vakcinisani, oni su vakcinisani prošle godine, što znači da ta vakcina, odnosno antitela i imunitet koji su stekli posle vakcine, nije više toliko efikasna", naveo je Udovičić.

Podsetio je građane koji su ugroženi da moraju da dobiju treću ili četvrtu dozu bez obzira što je vakcina izgubila potencijal koji je imala u početku.

"Država jeste obezbedila sve moderne lekove koje imamo, ali ne smemo zaboraviti vakcinaciju", istakao je Udovičić i napomenuo da kad god pomislimo da je epidemija završena, virus nas podseti da nije otišao i da neće ni otići.

"Tako je bilo i prošlog i pretprošlog leta. Samo smo sada u povoljnijoj situaciji s obzirom na karakteristike omikron soja. Tako da i ovo leto mi očekujemo letnje talase. Oni nisu visoki kao što su jesenji i zimski, nisu ni toliko dugački, ali moraju najviše da brinu one kategorije koje su ugrožene", naveo je Udovičić.