Džonson: Ne namećemo rešenja

|   Info
Amerika i američki narod žele uspešnu Srbiju i Balkan, mi želimo da podržimo rešenja, a ne da ih namećemo, želimo da podržimo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da mu omogućnomo prostor da nađe rešenja, poručio je danas američki senator Ron Džonson.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa Vučićem Džonson je rekao kako u ovom trenutku postoje mogućnosti za dalji napredak i stabilizaciju ne samo Srbije, nego čitavog Balkana i da može da se razgovara o rešavanju problema Kosova.

Foto: FoNet

On je poručio da svi u rukovodstvu SAD shvataju koliko je važno rešiti problem Kosova, jer žele da svuda u svetu bude mir, bezbednost i prosperitet.

Džonson je Vučiću poželeo da pronađe najbolje rešenje za Kosovo, ističući da se radi "o hrabrom lideru", koji želi sve najbolje za srpski narod i daće sve od sebe da reši kosovski problem.

Vučić je zahvalio Džonsonu što razume probleme Srbije i "od početka želi da sasluša i razume srpsku stranu", kao i što se uvek zalagao za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu.

On je pohvalio Džonsona što je uvek, koliko je moguće, svojim autoritetom i znanjem spreman pomogne stvaranju okruženja koje bi dovelo do nekakvog kompromisnog rešvanja između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine.

Vučić je zahvalio što, posle dosta vremena, neko iz SAD hoće da čuje stavove Beograda i Srbije.

PPredsednik Srbije konstatovao je da su Džonson i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat "bolje upoznati sa njegovom posetom Kosovu" proteklog vikenda "nego mnogi oni koji bi trebalo da budu", ali da zato takvi "izvlače iz konteksta ono što im odgovara".

Mi u Srbiji pažljivo slušamo Džonsona i njegove reči poštujemo, rekao je Vučić.

Na pitanje o poseti predsednika SAD Donalda Trampa Srbiji, Džonson je odgovorio kako će da "ohrabri" tu mogućnost, ali da ne kontroliše Trampov raspored.

Vučić je naveo kako mu je Tramp rekao da će da poseti Srbiju i da "to nije izmislio" i da se nada da će "jednom imati vremena da to uradi".

Upitan o poseti Kosovu i različitim interpretacijama njegovih reči, Vučić je prokomentarisao kako su pojedini pravili da nisu čuli ono što je rekao.

Najviše govora je bilo o nama Srbima, zabludama, greškama, putu u budućnost i neophodnosti uspostavljanja novih odnosa Srba i Albanaca. Nikada manje aplauza nisam dobio, ali nikada više ljudi nije reklo da sam govorio istinu, naglasio je on.

Za navodne tvrdnje o Slobodanu Miloševiću, koje su preneli neki mediji, Vučić je rekao da se radi o falsifikatima, jer je on rekao da je Milošević bio veliki lider, ali da su rezultati njegove politike za Srbe bili loši, ali su "taj drugi deo rečenice neki zaboravili ili ispustili".

Moje je da poštujem prethodnike, možda sam u prethodnom periodu ponekad i grešio govoreći o nekim drugima, ali o ovima, gledajući sa istorijske distance, trudio sam se da ih ne napadam za gluposti za koje su bili napadani, istakao je on.

Vučić je ponovio da rešenja za Kosovo nema bez SAD, Nemačke i Rusije i da bi bilo važno da velike sile podstaknu razgovor između Srba i Albanaca.

Mislim da je teško postići sporazum i da bi, ako bi do toga došlo, bilo važnije da velike sile to podrže. Potrebno je rešenje kojim ćemo i jedni i drugi biti jednako nezadovoljni ili makar pomalo zadovoljni, zaključio je Vučić.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar