E-recepti sasvim opravdali očekivanja

|   Info
Od kraja maja elektronski recept primenjuje se u svih 19 apoteka Apotekarske ustanove Smederevo. Uvođenje elektronskog recepta smanjuje čekanje, gužve i dolazak kod lekara samo zbog terapije, smanjuje administriranje i donosi uštede.

 

Terapija na e-recept propisuje se u Domu zdravlja. Elektronski recept ima isti rok važenja kao i papirni - sedam dana, a izuzetak su jedino antibiotici, za koje recept važi tri dana i lekovi sa D liste koje pacijent može da podigne u roku od 30 dana.

Najveću korist od elektronskog recepta imaju hronični bolesnici jer im se terapija propisuje na šest meseci, tako da ubuduće ne moraju svakog meseca kod izabranog lekara po recepte. Njima se recepti automatski izdaju, a na realizaciju pristižu svakih 30 dana, kada lekove podižu u apotekama uz zdravstvenu knjižicu, sedam dana pre ili sedam dana posle tog roka. 

Iako je procedura jednostavna, u apotekama kažu da još uvek ima određenih poteškoća, pre svega tehničkih. Ima i pacijenata koji zaborave datum izdavanja, zakasne da podignu lek, a to znači da vanredno moraju kod izabranog lekara. 

Jedan od ciljeva uvođenja e-recepta bio je da se smanje posete lekarima motivisane samo formalnim podizanjem recepata. Apotekari, ipak, zaključuju da su zadovoljni početnim rezultatima.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar