EBRD: Razmatramo zajam od 100 mil. EUR za BG aerodrom

|   Info
Evropska banka za obnovu i razoj razmatra odobravanje zajma do 100 miliona evra za koncesionara aerodroma "Nikola Tesla" u Begoradu.
Foto: YouTube printscreen


Izvor: Tanjug

To je izjavila direktorka za transport u EBRD Sju Baret.

"EBRD trenutno razmatra i zajam u iznosu do 100 miliona evra za koncesionara aerodroma Beograd, ove godine. Ti zajmovi će dovesti do ukupnog nivoa zajmova koje je EBRD odobrila saobaćajnom sketoru u Srbiji na jednu milijardu evra", rekla je Baret u Železnicama Srbije gde je potpisan ugovor o garanciji za Projekat tehničko-putničke stanice Zemun - Faza 2, čija je vrednost 22 miliona evra.

Ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina potpisan je 22. marta sa francuskom kompanijom Vansi erports, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ministara.

Ukupna nominalna vrednost ove transakcije je oko 1,46 milijardi evra (1.461.508.000 evra), a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

"Trenutno radimo sa Koridorima Srbije na novom zajmu u iznosu do 80 miliona evra za autoput Niš - Merdare, koji će biti obezbeđen 2019. godine", rekla je Baret.

Izrazila je očekivanje da će EBRD obezbediti i dodatno finansiranje železničkom sektoru u 2019. godini.

Ona je zahvalila ministarstvima za građevinarstvo i finansije na saradnji na tim projektima.