Episkop Teodosije poslao poruku sveštenstvu, monaštvu i vernicima

|   Info
Episkop raško-prizrenski Teodosije uputio je pastirsku poruku sveštenstvu, monaštvu i narodu.
Foto: Eparhija raško-prizrenska

“Kao i mnogo puta u viševekovnoj istoriji, naša Crkva sa svojim vernim narodom na mučeničkom Kosovu i Metohiji prolazi teške i sudbonosne dane. Ugledajući se na naše pretke koji su ostajali i opstajali, kao svoji na svome, i pored svih teškoća i nevolja, uzdajući se najviše u Boga i pravdu Njegovu, i mi u ovom našem vremenu, ostavljeni na vetrometini interesa moćnika ovoga sveta, pribegavamo Gospodu Spasitelju i Majci Božijoj sa molitvom da spasu i sačuvaju verno stado, decu Svetog Save, na zavetnim prostorima svetolazarevskog Kosova i Metohije”, navodi se.

U poruci se ističe da nas evanđelje uči da dajemo sve od sebe, što do nas stoji, ali da ipak sa verom i nadom prepustimo Gospodu svaku brigu za sutra jer su nam “i vlasi na glavi odbrojane”.

“Zato, kao arhijerej sa pastirskom odgovornošću za svoj narod i naše svetinje, pozivamo sve naše sveštenike, monahe i vernike da u ovim teškim danima koji su pred nama, svi zajedno molitvom i postom, damo svoj doprinos očuvanju žive Crkve na prostoru naše Eparhije. Na taj način će Bog najviše moći da nam pomogne, jer Božija ljubav nesmetano dela tamo gde su molitvom i postom srca otvorena za Njega. Naš, večnog spomena dostojni, blaženopočivši Patrijarh Pavle često je u teškim trenucima pozivao narod na post i molitvu, da bi nas Bog sačuvao tamo gde smo bili u opasnosti. Stoga, arhipastirski pozivamo sveštenstvo, monaštvo i verni narod naše Eparhije da od ponedeljka (6. avgusta) zaključno sa petkom (10. avgusta) ove godine svi po svojim moćima strogo poste i da se u hramovima, nakon večernje službe, redovno služi Moleban za Kosovo i Metohiju”, dodaje se.

Srpska Pravoslavna Crkva, dodaje se, ostaje verno sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji bez obzira šta nam moćnici ovoga sveta presude, “znajući dobro da je poslednja uvek pravda Božija i da oni koji se odriču svetolazarevskog nasleđa radi prolaznih interesa lako mogu da dođu pod teški teret osude i kletve Svetoga Kneza Lazara”.

“Mi živimo u ovom svetu, ali nismo od ovoga sveta i za nas Kosovo i Metohija nije nešto što nam neko može oteti, ako ga se sami ne odreknemo. Kosovo i Metohija su za naš verni narod sinonim svega što su nam ostavili naši sveti preci, onoga što nas na svetskoj vetrometini čini decom Svetog Save, i zato će ono za nas ostati naše sve dok bude i poslednjeg Srbina koji u svom srcu nosi ovaj mnogoceni biser koji nam je od Gospoda dat preko naših predaka”, zaključuje Teodosije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar