Erdogan: Naći ćemo druge saveznike

|   Info
Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan upozorio je da će jednostrane akcije Sjedinjenih Američkih Država protiv Turske podriti američke interese i primorati Ankaru da pronađe druge prijatelje i saveznike.
Foto: Fonet

Izvor: RTS

"Pre nego što bude prekasno, Vašington mora da napusti pogrešno mišljenje da naš odnos može biti asimentričan i pomiri se sa činjenicom da Turska ima alternative", naveo je Erdogan u autorskom tekstu za američki Njujork tajms.
Ako se taj trend "unilateralizma i nepoštovanja ne poništi", to će, upozorio je on, primorati Ankaru da počne da traži nove prijatelje i saveznike.
Erdogan je naveo da su Turska i SAD proteklih šest decenija bili strateški partneri i NATO saveznici te da su se tokom Hladnog rata i posle borile protiv zajedničkih izazova.
Ističući da je Turska tih godina kad god je trebalo hitala da pomogne Americi, on konstatuje da SAD sada konstantno ne razumeju i ne poštuju Tursku.
"Poslednjih godina naše partnerstvo je na testu zbog nesuglasica. Nažalost, naši napori da se okrene ovaj opasan trend bio je uzaludan. Ako SAD ne počnu da poštuju suverenitet Turske i pokaže da razume opasnost sa kojima se naša nacija suočava, naše partnerstvo bi moglo da bude ugroženo", zaključio je Erdogan.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar