Erdoganov režim i dalje hapsi

|   Info
Istanbul -- Turska policija uhapsila 12 osoba, među kojima su profesori, privrednici i novinari, u sklopu istrage udruženja na čijem je čelu bio poznati uhapšeni biznismen.

Izvor: Beta

U paralelnim policijskim operacijama u Istanbulu uhapšeni su univerzitetska profesorka matematike Betul Tanbaj i profesor međunarodnog javnog prava Turgut Tarhanli, između ostalih.

Oni su pod istragom zbog povezanosti s Kulturnim društvom Anadolije koje je osnovao filantrop i biznismen Osman Kavala, uhapšen pre godinu dana. On čeka suđenje zbog navodnih pokušaja rušenja ustavnog poretka i vlade, iako protiv njega nije podignuta optužnica, navodi Asošiejted pres.

Turska policija traga za još osam osoba, povezanih s Kulturnim društvom Anadolije, koje navodi da mu je cilj promocija mira i prava manjina kroz kulturu.

Od propalog pokušaja puča u leto 2016. godine, turska vlada je uhapsila desetine hiljada gradjana zbog njihovih navodnih veza s mrežom turskog propovednika Fetulaha Gulena kog Ankara optužuje da stoji iza državnog udara, ili zbog navodne povezanosti s terorističkim grupama.

Iz javnih ustanova otpušteno je više od 110.000 ljudi, a uhapšene su i desetine novinara. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan naziva Kavalu "turski Soros", što je aluzija na američkog milijardera Džordža Sorosa, čija Fondacija za otvoreno društvo širom sveta finansira projekte u oblasti obrazovanja, zdravstva, pravosudja i medija.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar