Eskobar: Napori međunarodne zajednice da koordinira sa Vladom Kosova naišli su na otpor

|   Info
Eskalacija na severu Kosova je delom rezultat nespremnosti zvanične Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu, izjavio je danas za BBC američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i istakao da je rast tenzija mogao da se izbegne.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet, RSE

"Ova eskalacija je delom rezultat nespremnosti kosovske strane da sasluša međunarodnu zajednicu, pa je nepotrebno izazvala tenzije insistiranjem na korišćenju opštinskih objekata. Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi i ako ništa drugo, pandemija korona virusa nas je naučila da možemo da radimo i sa alternativnih lokacija", rekao je Eskobar, prenosi RSE.

Prema njegovim rečima, napori međunarodne zajednice da koordinira sa Vladom Kosova naišli su na otpor.

"Nije bilo potrebe da se ide u te zgrade. One nemaju stvarnu vrednost. Kurti nas je uverio da će ti gradonačelnici obavljati samo osnovne opštinske poslove", kazao je Eskobar.

Eskobar je ponovio da se krug nasilja mora prekinuti i da obe strane, i Kosovo i Srbija, imaju odgovornost da deluju u tom pravcu.

"Mnogi članovi međunarodne zajednice vide ovu situaciju kao konfrontaciju između Kosova i Srbije, ali moramo zapamtiti da ovde postoji neuspeh i u postizanju etničkog pomirenja unutar Kosova. Ohrabrili smo obe strane da se angažuju u dijalogu“, rekao je Eskobar.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar