Etički izazovi novih tehnologija: ChatGPT i obrada prirodnih jezika

|   Život
Otvaranje multimedijalne umetničke instalacije „Etički izazovi novih tehnologija: ChatGPT i obrada prirodnih jezika", zakazano je za utorak 17. oktobra, u 18 časova.
Foto: Pixabay

 

Od 17. oktobra, na prvom spratu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu biće izložena multimedijalna umetnička instalacija „Etički izazovi novih tehnologija: ChatGPT i obrada prirodnih jezika", čiji je koncept zasnovan na ideji da bi etičke i društvene vrednosti trebalo da budu integrisane u razvoj novih tehnologija od samog početka njihovog razvojnog procesa. Posetioci će, sve do 17. decembra, imati priliku da se bliže upoznaju sa funkcionisanjem čet-botova i informišu se o društvenim i etičkim izazovima koje donose tehnologije u nastajanju, poput obrade prirodnog jezika.

“Već godinu dana u žiži interesovanja je ChatGPT, jedan od najnaprednijih čet-botova. Čet-botovi naprednu tehnologiju obrade prirodnih jezika koriste kao „gorivo". Кako bi usmeno ili pismeno razgovarali sa nama, potrebno je da savladaju naš jezik i način komunikacije” poručuju organizatori umetničke instalacije Centar za promociju nauke i Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu.

“ChatGPT može da razgovara na čak 95 svetskih jezika. I ne samo što može da razgovara, već može i da piše kratke priče, poeziju, imejlove, seminarske radove. Da stvar bude još komplikovanija, pored ChatGPT-ija, postoji i DALL-E, koji je sposoban da generiše slike na osnovu tekstualnih instrukcija. U ‘opasnosti’ nije samo pisana reč, već i pejzaž ili ljudski lik, koji više nisu oslikani potezima četkice, već kodom”, upozoravaju organizatori.

Istraživači sa Filozofskog fakulteta osmislili su prateći program, koji će biti realizovan kroz niz tematskih radionica tokom oktobra, novembra i decembra. Kroz informisanu diskusiju o sadržaju multimedijalne instalacije i interakciju sa naprednim čet-botovima u Veštačkom ateljeu i Veštačkoj pisarnici, na prvom spratu Filozofskog fakulteta, posetioci će imati priliku da sami procene na koji način najsavremeniji tehnološki alati, kao što su ChatGPT i DALL-E, oblikuju kulturu našeg društva. Cilj radionica je da se kroz bliže upoznavanje sa lokalnim kulturološkim kontekstom susreta tradicionalne i digitalno kreirane umetnosti, i otvorenu debatu o autentičnosti, društvenim vrednostima i očuvanju kulturnog nasleđa, podstakne promišljanje o nekim univerzalnim temama i etičkim dilemama novog doba.

Instalacija je razvijena u okviru međunarodnog projekta TechEthos (Horizont 2020), čiji je cilj da Evropskoj uniji prokrči put ka ulozi predvodnika u oblasti naprednih tehnologija koje sa sobom donose nove etičke izazove i društvene posledice. U okviru projekta razvijen je čitav niz smernica za razvoj i primenu novih tehnologija kako bi se obezbedili najviši etički standardi na nivou EU i šire međunarodne zajednice.

Foto - promo

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar