eUverenje - nova usluga na portalu lokalne poreske administracije

|   Infotehno
Putem Portala LPA građani u par klikova mogu da podnesu zahtev za dobijanje uverenja da su izmirili poreske obaveze vezane za porez na imovinu, a elektronski dokument mogu da preuzmu ili na Portalu LPA ili u svom eSandučetu na Portalu eUprava.
Foto: printscreen portala lokalne poreske administracije

 

Izvor: FoNet

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu saopštila je danas da je građanima Srbije omogućeno da putem nove usluge eUverenje na Portalu lokalne poreske administracije (www.lpa.gov.rs) dobiju elektronsko uverenje da su izmirili poreske obaveze vezane za porez na imovinu, bez odlaska na šaltere.

Putem Portala LPA građani u par klikova mogu da podnesu zahtev za dobijanje ovog uverenja, a elektronski dokument mogu da preuzmu ili na Portalu LPA ili u svom eSandučetu na Portalu eUprava.

Za korišćenje ove usluge potrebno je da građani budu elektronski identifikovani kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, bez obzira da li je u klaudu ili na smart kartici/ USB tokenu.

Zahtev za dobijanje uverenja mogu podneti fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a zahtev se može podneti svim lokalnim poreskim administracijama koje su omogućile obradu elektronskih uverenja.

Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović izjavio je da su prošle godine lokalne poreske administracije u Beogradu izdale više od 120.000 tih uverenja na zahtev građana i da je zbog toga odlučeno da se ova uslugu digitalizuje i olakša svim građanima, ali i privredi, da elektronski podnesu zahtev i dobiju eUverenje bez odlaska na šaltere.

On je dodao da je usluga eUverenje trenutno dostupna u 37 lokalnih poreskih administracija, a da se tokom leta očekuje da i ostale lokalne poreske administracije omoguće tu uslugu.