Formiranje zajedničkih timova za saradnju Srbije i Francuske u oblasti hidroenergije

|   Info
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da će Srbija i Francuska formirati zajedničke timove za saradnju u oblasti hidroenergije u kojima će se raditi na pripremi studija izvodljivosti za pojedinačne projekte, saopšteno je iz njenog kabineta.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Dubravka Đedović Handanović je u razgovoru sa direktorom za razvoj tržišta centralne i istočne Evrope francuske kompanije EDF Janom Ginarom podsetila da je tokom nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj potpisan Memorandum o razumevanju kojim je uspostavljen okvir za dugoročan dijalog i saradnju u energetskoj tranziciji i niskougljeničnim tehnologijama.

Taj memorandum je, kako je naglasila, otvorio vrata za nova ulaganja u proizvodne kapacitete u hidroenergetici, dok je EDF pokazao interesovanje da, u saradnji sa "Elektroprivredom Srbije", gradi nove i revitalizuje postrojeće hidroelektrane.

Ministarka je naglasila da je, zahvaljujući Memorandumu, uspostavljen okvir za saradnju u oblasti nuklearne energije.

"Time se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa EDF u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoja stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja", kazala je ona.

Dodala je da se već radi na identifikaciji stručnih kadrova u zemlji i inostranstvu koji bi mogli da kvalifikovano analiziraju i pripremaju ulazak Srbije u civilni nuklearni program.

Jan Ginar je istakao da kompanija EDF dugoročno želi da sarađuje sa Srbijom na projektima u oblasti energetske tranzicije, imajući u vidu njihovo iskustvo i ekspertizu u toj oblasti.

Ukazao je da potpisani Memorandum o razumevanju predstavlja osnovu te saradnje sa Srbijom i da je formirana radna grupa sa EPS u kojoj se razmenjuju podaci kako bi se sagledali konkretni projekti.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar