Francuska će nastaviti da podržava evrointegracije Srbije

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Francuske u Beogradu Pjerom Košarom, koji je istakao da će njegova zemlja nastaviti da podržava evrointegracije Srbije, pre svega kroz pružanje ekspertske podrške i da je uveren da će sprovođenje reformi dati pozitivne rezultate.
Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

 

Izvor: FoNet

Uz ocenu da je saradnja i partnerstvo sa Francuskom na veoma visokom nivou, Brnabić je podvukla značaj otvaranja Francuske agencije za razvoj (ADF) u Srbiji, kao jasan pokazatelj zainteresovanosti Francuske za dugoročnije i temeljnije prisustvo u Srbiji.

To je ujedno, kako je objasnila, i značajan podstrek nastavku saradnje na projektima koji se tiču ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu, kao i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, za pročišćavanje otpadnih voda.

Zahvaljujući potpisivanju Sporazuma između dve vlade, omogućen je početak radova na izgradnji metroa u Beogradu i unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji, što su, kako je objasnila premijerka, ključni projekti za našu zemlju i veliki potencijal za unapređenje uzajamnih odnosa, saopštila je Vlada Srbije.

Košar je ocenio da je Srbija prepoznata kao važan strateški partner i izrazio uverenje da će francuske kompanije nastaviti da razvijaju svoj posao u našoj zemlji.

Izrazio je uverenje da će zajedničkih projekata u budućnosti biti još više i da će se dodatno intenzivirati saradnja i investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i ekološkim projektima, stoji u saopštenju.

Podsetivši na nedavnu posetu Brnabić Francuskoj, Košar je ocenio da dve zemlje neguju otvorene i partnerske odnose.

Predsednica vlade istakla je da Srbija izuzetno ceni podršku Francuske evrointegracijama, kao i regionalnim inicijativama, dodajući da je to važan podsticaj evropskom putu ne samo Srbije, već i regiona u celosti.

Objašnjavajući postignuto u oblasti reformi koje se odnose na vladavinu prava i medijskih sloboda, Brnabić uputila je poziv ambasadoru Francuske da se priključi Radnoj grupi za zaštitu i bezbednost novinara.

Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević