Gardijan: Putin ovom posetom odaje vrhunsku državničku počast srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću!

|   Info
Britanski list Gardijan u tekstu posvećenom današnjoj poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji ocenjuje da se šef Kremlja nada da će u Beogradu "utvrditi jednu od nekoliko snažnih bilateralnih veza koje Rusija ima u Evropi i ojačati nastojanja Moskve da zadrži uticaj na Balkanu".

 

Izvor: Kurir


U tekstu se navodi da Putin ovom posetom odaje "vrhunsku državničku počast" srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću. Navodi se da je "Putin popularan u Srbiji, gde se rusko protivljenje NATO bombardovanju zemlje 1999. i nezavisnosti Kosova koja je usledila i dalje pobuđuje dobra sećanja".

 
Dnevnik navodi da je "Putin izneo tvrdnju da EU prisiljava Srbiju na 'veštački izbor' između Moskve i Zapada", ali takođe i podseća da je Vučić u intervjuu koji je dao Gardijanu prošle godine "insistirao da je prioritet Srbije dalja integracija u EU, ali da želi da zadrži dobre odnose sa Putinom".


Navodi se da će "veći deo agende susreta Vučića i Putina biti vezan za razrešenje između Srbije i Kosova uz posredovanje EU, koje bi moglo da uključi razmenu teritorija, a koje je Vučić bio voljan da potpiše sa kosovskim kolegom Hašimom Tačijem".

 
Gardijan ocenjuje da je "ruska podrška ključna, imajući u vidu njeno pravo veta u Savetu bezbednosti UN, a Putin bi mogao da ne podrži sporazum koji Srbiju još više učvršćuje na putu intergracije ka EU".

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar