General Mojsilović primio dužnost načelnika Generalštaba

|   Info
Svečanost povodom uručenja ukaza predsednika Republike Srbije i primopredaje dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Srbije održana je u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba u Beogradu, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Posle svečanog dočeka ministra odbrane i intoniranja himne Republike Srbije, pročitani su i uručeni ukazi predsednika Srbije o prestanku profesionalne vojne službe generalu Ljubiši Dikoviću i postavljenju na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića, kao i ukazi o postavljenjima i unapređenjima oficira Vojske Srbije.

Ministar Aleksandar Vulin čestitao je, u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, svim unapređenim i novopostavljenim oficirima i oficirima koji na lični zahtev napuštaju profesionalnu vojnu službu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Vojska Srbije sa zahvalnošću doživljava napore i podršku vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića da bude opremljenija, sigurnija, da imamo veće plate, dnevnice, da dobijamo stanove, da nas opreme boljim i modernijim sredstvima i, iznad svega, njegov iskreni, odlučni rad da Vojska Srbije bude voljena i poštovana kao što zaslužuje", naveo je Vulin.

Dodaje da će general Mojsilović slediti politiku vrhovnog komandanta.

"General Mojsilović, kao i svi mi, slediće politiku vrhovnog komandanta, politiku vojne neutralnosti, očuvanja interesa Srbije i srpskog naroda, politiku zaštite srpskog naroda bez obzira na to gde on živi, politiku snažne i moćne Srbije koja zna gde su joj interesi i koja je za njih spremna da se bori", poručio je ministar.

Kako je istakao, "danas ispraćamo velikog vojnika i dočekujemo velikog vojnika".

"Vojska Srbije ovim pokazuje da ume da ceni i poštuje svakog svog vojnika, a kako da ne ceni i ne poštuje svog prvog vojnika. Tako se ponaša velika vojska, kakva Vojska Srbije jeste i velika država i veliki narod, kakvi Srbija i srpski narod jesu", rekao je Vulin.

Dodaje da je bilo i težih vremena, ali kako kaže, nije bilo vremena kada smo se odricali svoje vojske i ljudi.

"Zauvek su prošla vremena u kojima se Vojska Srbije i država Srbija odricala onih koji su je branili, hranili, bili sa njom i uz nju u teškim vremenima. Ova država se neće odreći nijednog svog vojnika, oficira, a kako onda da se odrekne svog prvog vojnika i prvog oficira", rekao je ministar.

Dodaje da je general Diković proveo život služeći svojoj vojsci i svojoj državi, a na nama je da nastavimo baš tim putem – Vojska Srbije jača, opredeljenija, sigurnija, koja se ponosi svojom prošlošću i s pouzdanjem gleda u svoju budućnost.

"Danas dočekujemo novog načelnika Generalštaba. General Mojsilović bio je uz svoju zemlju, učestvovao u svakom njenom teškom danu – od komandira tenka do generala. Tako i treba i tako zaslužuje pravi vojnik koji će da vodi svoju vojsku. Od njega očekujemo da jednog dana, kada on bude predavao svoju značku, ostavi vojsku boljom nego što ju je zatekao – uređeniju, brojniju, naoružaniju. Ali vojsku visokog morala, spremnu da ispuni svaki zadatak i vojsku koja zna kuda ide i odakle je pošla", poručio je Vulin.

Ističe da je Vojska Srbije najpoštovanija i najvoljenija institucija u našem narodu i nije to postala ukazom ni naređenjem – ona je to postala zahvaljujući trudu i radu generacija svakog vojnika Vojske Srbije.

General Diković je, posle potpisivanja zapisnika o primopredaji dužnosti, predao prelaznu značku načelnika Generalštaba generalu Mojsiloviću, a potom je generalu Dikoviću ministar Vulin uručio zlatnu plaketu Ministarstva odbrane i značku načelnika Generalštaba Vojske Srbije u trajno vlasništvo.

General Mojsilović zahvalio je predsedniku Vučiću i ministru Vulinu na ukazanom poverenju za postavljenje na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

"Razmišljajući o novoj dužnosti, potpuno sam svestan današnjice, ukupne kompleksne situacije, ne samo na globalnom nivou, svestan sam izazova u regionu i rizika u Srbiji, odgovornosti koje sa sobom nosi funkcija i dužnost načelnika Generalštaba i u potpunosti svestan potrebe da pravovremeno nastavimo sve započete procese u sistemu odbrane, posebno u pogledu opremanja, modernizacije Vojske Srbije, koje su do sada s većim uspehom vodili vrhovni komandant, ministar odbrane i dosadašnji načelnik Generalštaba", rekao je general Mojsilović.

Dodaje da je posebno ohrabren činjenicom da napori koji se ulažu od strane najvišeg državnog rukovodstva počinju da daju rezultate i utiču na ukupno jačanje sposobnosti Vojske Srbije.

Dosadašnji načelnik Generalštaba, general Diković, zahvalio je, takođe, predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Srbije, kao i ministru odbrane na dosadašnjoj saradnji, a svim unapređenim i novopostavljenim oficirima čestitao i poželeo uspeh u daljem radu.

"Srbijo naša, građani Srbije, budite srećni što imate ovakvu vojsku, a vojsko, još snažnije čuvajmo Srbiju i njene građane. Zahvalan sam ministru Vulinu na razumevanju, podršci, na naporima koje ulaže da se jačanje naše vojske vidi na dnevnom nivou, da time osnaže i njegova i naša nastojanja, jer sam siguran da će naša vojska u kratkom vremenskom periodu biti znatno bolja pod njegovim rukovodstvom i pod komandom generala Mojsilovića, kome čestitam na prijemu ove odgovorne i časne dužnosti", rekao je general Diković.

Dodaje da odlazi srećan i bogat u duši, jer je služio Srbiji.

"Ja sam uvek tu, za svoju otadžbinu, za našu vojsku, bez štapa a i s njim", poručio je general Diković.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar