"Glasom pisana istorija": Promovisana nova knjiga novinara Dragoslava Simića

|   Kultura
Knjiga predstavlja skup priča koje je poznati urednik drugog programa Radio Beograda emitovao u svojoj kultnoj emisiji „Govori da bih te video“. O knjizi su govorili novinari Aleksandar Avramović i Ranko Stojilović, kao i direktor izdavačke kuće „Klio“, Zoran Hamović
Foto: TV Kopernikus

 

Knjiga „Glasom pisana istorija“, autora Dragoslava Simića, novinara i dugogodišnjeg urednika dokumentarnog programa Radio Beograda 2, održana je proteklog četvrtka u biblioteci Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.

Tokom svoje bogate karijere, Simić je uradio na hiljade razgovora sa različitim, poznatim i manje poznatim ličnostima koje su svojim delovanjem obeležile 20. vek i koje su emitovane u njegovoj autorskoj emisiji „Govori da bih te video“. Autor je za knjigu, koja je rađena po emisiji, izdvojio 40 ispovesti, a istakao je i da su informacije u knjizi značajne za buduće generacije, najviše zbog njihove autentičnosti:

-To nije plod moje pameti, mašte, već je to nastalo kao autentičan materijal snimljen u trenutku kada sam te ličnosti sretao. Ako sam bio na brodu „Durmitor“ 1994. godine, tada sam spontano uspeo da saznam šta se sve zbivalo sa mornarima, a ja sam tako došao do informacije koja je značajna. I to je samo jedna priča. Naveo sam i građevinskog radnika, dedu Ignjata osamdesetih godina 20. veka, ali sam iz njegove priče dobio početak 20. veka i  priču kako je život izgledao u gladnoj Bosni, za vreme Prvog svetskog rata. U knjizi imate širok dijapazon ličnosti i događaja. Ne mora da se čita od početka do kraja, već može od kraja ka početku, jer ima potpuno raznovrsnih priča. To omogućava čitaocu da bude nezavisan u odnosu na knjigu i da izabere ono što mu se sviđa –rekao je Simić, koji je tokom predavanja istakao da je novinarstvo jedna velika zaraza i da, kada bi mu se pružila prilika, sve bi ponovo isto radio.

Tokom predavanja, o autoru i njegovom radu i knjizi govorili su novinari Aleksandar Avramović i Ranko Stojilović, kao i Zoran Hamović, direktor izdavačke kuće „Klio“ koja je objavila knjigu. Avramović je istakao da je knjiga ozbiljan prilog kulturnom nasleđu, kao i da je Simića Bog nadario talentom za istraživanje, nazivajući ga jedinstvenom pojavom u srpskom novinarstvu. Hamović je rekao da je knjiga važna, vešto napravljena, autentična i da predstavlja udžbenik medijske pismenosti. Stojilović je autora publici predstavio kao neumornog tragača i medijskog arheologa ljudskih duša, kao i to da knjiga baca ukupno svetlo na istoriju Srbije u 20. veku. Moderator tribine bio je Marko M. Đorđević, a tribina je privukla veliki broj pomoravske javnosti.

Dragoslav Simić je dugogodišnji novinar i urednik dokumentarnog programa Radio Beograda 2, kao i autor emisije „Govori da bih te video“. Pre 26 godina pokrenuo je ediciju dokumentarnih emisija u 100 naslova pod nazivom „Knjige koje govore“, o ljudima iz političke i kulturne istorije Jugoslavije i Srbije tokom 20. veka. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad i autor je i koautor nekoliko knjiga. Pisao je za brojne dnevne i nedeljne novine, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Srbiji.

Dušan Miletić