Google odao počast čuvenoj šahistkinji

|   Život
Kada otvorite čuveni internet pretraživač danas, videćete da je u simbolima šaha, evo i zašto: Ljudmila Vladimirovna Rudenko je bila sovjetska šahistkinja i drugi ženski svetski šampion u šahu od 1950. do 1953. Rudenko je bila internacionalni majstor FIDE i ženski internacionalni majstor.
Slika preuzeta sa google pretraživača

 

Rođena je u mestu Lubni, koji je pripadao Ruskoj imeriji, teritorijalno.

 Od oca je naučila da iga šah, iako joj je prva ljubav bilo plivanje. Ljudmila Rudenko je postala šampion Odese u plivanju na 400 m prsnim stilom. Šah joj je bio hobi.

Počela je da igra na šahovskim turnirima 1925. pošto se preselila u Moskvu. 1929. počela je da trenira šah s šahovskim majstorom Petrom Romanovskim. U vrh svetskog ženskog šaha ušla je tek kad je imala oko 40 godina.

U Drugom svetskom ratu, Rudenko je organizovala voz za evakuaciju dece iz Staljingrada. Najvažnija stvar koju je postigla u životu bio je baš ovaj događaj, po Ljudmilinim rečima.

Svetska šampionka u šahu Vera Menčik poginula je 1944.godine u Londonu za vreme vazdušnog napada, i tako je posle rata u zimu 1949-1950. Svetska šahovska federacija (FIDE) organizovala u Moskvi turnir da se dobije novi ženski šampion. Takmičilo se šesnaest žena iz dvanaest zemalja, a četiri sovjetske igračice zauzele su prva četiri mesta.

Pobedila je Ljudmila Rudenko.

 

 

 

Slika Ljudmile dok igra partiju šaha, preuzeta sa globintel.com

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar