Gosti iz njujorškog Metropolitena u studiju KCN istok televizije u Smederevu

|   Info
Čuveni dirigent Gregori Bukalter, violinista Čuen Juan i soprani Vanže Žang i Žang Žang na gala koncertu u Smederevu

 Sinoć je u Smederevu održan  gala koncert  umetnika iz njujorške Metropoliten opere. Osim  Kombank dvorane , bivšeg doma sindikata u Beogradu, prvaci Metropoltena nastupili su još jedino u Smederevu. Pre ovog gala koncerta,  dirigent Gregori Bukalter i violinista Ćuen Juan, bili su gosti KCN istok televizije u Smederevu.

  • Ja  sam prvi put u Srbiji i odlično se osećam. Imali smo  koncerte u Kombank  dvorani u Beogradu, gde smo izveli operu Don Djovani sa orkestrom vojnog ansambla ,, Binički,,. Isti orekstar je i večeras sa nama i izvodićemo operske arije iz Rosinijevih, Verdijevih i Pučinijevih dela. – kaže Gregori Bukalter, dirigent slavnog Metropolitena u Njujorku. – Ali ja odavno nastupam  sa srpskim  operskim pevačima i oni su briljantni. Najviše cenim Željka  Lučića i Davida Bižića – napominje Gregori.

Kažemo mu da je upravo David Bižić do 19 godine  živeo u  Smederevu , gde je završio osnovnu i srednju školu i da je prve scenske nastupe imao kao tinejdžer u okviru smederevskog alternativnog pozorišta mladih  PATOS.

  • Oh, divno!! -  egzaltirano kaže Gregori – Pred put u Srbiju, baš mi je David preko društvenih mreža poželeo sretan put i preporučio  čitavu  listu jela koje obavezno moram da probam u Srbiji i Smederevu. – kaže uz osmeh Gregori Bukalter.

 

Čuen Juan( Quan Juan)  takodje je član orkestra čuvene Metropoliten opere u Njujorku. Kao violinista on je drugi put u Srbiji, a prvi put u Smederevu. Kažemo mu  da su Kinezi već dve godine u Smederevu, kao vlasnici najveće železare  u regionu.

  • Oh, nisam znao da su moji sunarodnici iz komapnije  HBIS ovde u Smederevu. Biće mi zadovoljstvo da poput njih predstavljam i svoju zemlju, ali i pre svega  kosmoplitsku kulturu, koju mi iz Metropolitena negujemo. Ja i moja  supruga, koja  će nastupiti kao sopran večeras, kao i svi u orkestru izvešćemo najbolje kompozicije čuvenih  operskih kompozitora, tačnije one numere i arije iz tih opera, koje su svetski prepoznatljive. Time širimo poruku da je muzika univerzalana bez obzira na naciju i boju kože.

Uz Čuena Juena, nastupili su i operski pevači Vanže Žang i Žang Žang iz Kine, iz Pekinške opere,  pijanista Djija  Ši, ali i srpski sopran Jasmina Trumbetaš-Petrović. Uz poznate arije iz  Verdijevih i Rosinijevih opera, koncert je završen  pesmom ,, Tamo Daleko,, na Srpskom jeziku!

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar