"Grbovi Beograda i beogradskih opština" u niškom Istorijskom arhivu

|   Život
Istorijski arhiv Niš, u okviru manifestacije "Muzeji za 10", u četvrtak, 19. maja 2022. u 12.00 sati, otvoriće izložbu "Grbovi Beograda i beogradskih opština".
Foto: televizija Kopernikus


Izložba će se održati u holu Istorijskog arhiva Niš.

Autor izložbe je Marko Perić, a stručni konsultant je Dragomir Acković, osnivač i dugogodišnji predsednik srpskog heraldičkog društva “Beli orao”. Izložba koja se organizuje u saradnji sa Istorijskim arhivom Beograda prati razvoj teritorijalne heraldike, heraldičkih i pseudoheraldičkih obeležja (grbova, zastava, amblema) naše prestonice i gradskih opština koje je sačinjavaju danas.

Izložbu čine dve celine. Prvi deo je posvećen istorijatu grba Beograda i njegovom razvoju od doba vladavine despota Stefana Lazarevića, preko turske i austrijske vlasti, do različitih grbova i amblema koje je Beograd koristio kao glavni grad novovekovnih srpskih i jugoslovenskih država. Drugi deo je posvećen razvoju moderne srpske teritorijalne heraldike i njenoj primeni u uspostavljanju simbola za 17 beogradskih opština, najavljeno je iz Istorijskog arhiva Niš.