Grujičić: Rezultati nadzora porodilišta u Sremskoj Mitrovici u narednih nedelju dana ili dve

|   Info
Ministarka zdravlja Danica Grujičić očekuje da će u narednih nedelju dana ili dve nedelje biti objavljeni rezultati stručnog nadzora porodilišta u Sremskoj Mitrovici u kojem se porodila Marica Mihajlović, koja tvrdi da je njena beba preminula od povreda nanetih tokom porođaja, prenosi RTS.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, RTS

Grujičićeva ističe da je potrebno razgovarati i sa okrivljenim ginekologom, koji je uhapšen nakon topg događaja i čuti njegovu verziju.

"Obratili smo se tužilaštvu da omogući pristup njemu i da čujemo i njegovu verziju događaja, jer jedino tako možete da vidite šta se desilo. Jednostavno će ga pitati o medicinskim stavovima koje on treba da prokomentariše kao lekar", rekla je Grujičić za RTS navodeći da očekuje u narednih nedelju dana ili dve nedelje izveštaj stručnog nadzora.

Njena glavna zamerka je što nije pokrenut unutrašnji stručni nadzor.

"Kad god se neki incident desi, napravi se sastanak, napravi se unutrašnji stručni nadzor. Da su kolege možda porazgovarale sa majkom, da je sve to bilo drugačije, da su pokazali malo, da kažem, psihološkog umeća, možda sve to ne bi bilo tako dramatično. Ovako je došlo do jedne jako ružne generalizacije i mogu da vam kažem da su ogorčeni ginekolozi i akušeri, pogotovo oni koji smatraju da vrlo odgovorno i pošteno rade svoj posao", navela je Grujičić.

Ističe da ne treba generalizovati neku pojavu, jer se onda dolazi do situacije poput one do koje je došlo u Sremskoj Mitrovici, gde su dvoje specijalizanata rekla da ne žele više da specijaliziraju ginekologiju i akušerstvo.

"Doći ćemo u jednostavnu situaciju da zbog nepoverenja i zbog prostog straha od toga da će svako biti optužen, neće imati ko da porađa žene", rekla je ministarka zdravlja.

Grujičićeva je navela i da stručna komisija pravi informator za sve trudnice, u kojem će biti pojašnjeno i kakvi zahvati se ne smatraju nasiljem, nego predstavljuju medicinski zahvate da pomognu da beba što pre izađe, kao i o tome šta sve može da se desi za vreme trudnoće.

"Jedna sveščica od desetak, dvadeset strana, gledaćemo da napravimo jednu aplikaciju na mobilnom, tako da mlade majke, pogotovo ove žene koje se prvi put porađaju, mogu da znaju šta ih sve čeka i šta su medicinski zahvati koji morate da sprovedete da biste spasili i život deteta i život majke", rekla je Grujičić.

Nakon što je Marica Mihajlović izašla u javnost, javile su se i druge žene koje su podelile svoje negativno iskustvo sa porođaja.

"Ja ne želim sada da kažem da nema ružnog odnosa prema pacijentima. Ima. I od strane srednjeg medicinskog osoblja, i od strane lekara, ali to je stvar domaćeg vaspitanja. Ne može sad ministarstvo da se bavi domaćim vaspitanjem. Kako se vi ponašate prema jednom pacijentu, to je odraz onoga kako ste vaspitani", poručila je Grujičić.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar