Han ne odbacuje ideju razmene teritorija, rok sledeće leto

|   Info
Evropski komesar Johanes Han ne odbacuje nijednu ideju, odnosno rešenje za Kosovo i Meothiju, pa ni razmenu teritorija, ali ističe da ceo posao treba završiti do leta naredne godine.


Izvor: Tanjug

"Treba razmišljati i izvan kutije", odnosno iz nove perspektive, rekao je Johanes Han za Radio Slobodna Evropa, po pitanju eventualne razmene teritorija.

Na pitanje RSE "da li se zalaže za razmenu teritorija između Srbije i Kosova kako bi se obe zemlje pokrenule ka EU", Han je odgovorio da je "za rešavanje bilo kakvog bilateralnog sukoba", ali da "svako rešenje mora da doprinese široj stabilnosti ovog regiona (Zapadnog Balkana), tako da to bilateralno rešenje ne ide na štetu drugih u regionu".

"Sada moramo da vidimo širi sliku što znači da, bez obzira kakvo je to rešenje, ono mora da bude takvo da ne ide na štetu drugih", poručio je Han.

Upitan da pojasni da li "ne isključuje razmenu teritorija", Han je kazao da misli da "to treba ostaviti njima". Neka oni o tome raspravljaju, dodao je komesar.

"Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, trebati razmišljati i izvan kutije", poručio je Johanes Han.

Na pitanje RSE koji je to "uslovni okvir", Han je naveo da je "to da ima više stabilnosti u regionu i da svako pojedinačno rešenje, svaki dogovor za rešenje bilateralnih sukoba mora da doprinese ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona jer je, na kraju, cilj da svih šest zemalja postanu članice Unije".

Upitan da li se "ne boji da bi ovo moglo da ima negativan efekat na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, čak i na zemlje istočnog partnerstva", Han je rekao da misli da je "o tome prerano govoriti".

"Oni i dalje pregovaraju. Neke ideje su se pojavile. Posmatrajmo to na ovaj način – i sada se radi na daljim pregovorima radi boljeg usaglašavanja ideja. Smatram da paket koji ima pravno-obavezujući sporazum između Srbije i Kosova mora da sadrži više elemenata, a onda ćemo videti konačne ideje. Ali, mislim da su obe strane sada potpuno svesne međunarodne, ne bih rekao zabrinutosti, već ograničenja, a unutar toga mislim da su mnoga rešenja moguća", ocenio je Han.

Han je upitan i da li "smatra da će doći do rešenja do završetka mandata Evropske komisije".

"Nije to zato što je kraj mandata Komisije, ali bilo bi od koristi ako bi to moglo da se zaključi do, recimo, leta naredne godine, kako bismo krenuli novim koracima", poručio je Han.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar