Han o proširenju EU: Kvalitet pre brzine

|   Info
Komesar EU za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanes Han, kaže da 2025. godina nije predaleka za zemlje koje žele da se pridruže Uniji i ističe da suštinsko sprovođenje za to nužnih reformi iziskuje vreme, pri čemu je "kvalitet važniji od brzine".

Izvor: Tanjug

"Ako se uzmu u obzir potrebne referendumske i ratifikacione procedure u nekim zemljama, priznaćete da je ovaj datum veoma ambiciozan, ali dostižan. Takođe je potrebno imati na umu da je važna suština", rekao je Han za nemačko izdanje portala Euraktiv.
Z

a reforme u cilju prilagođavanja standardima EU, ukazao je, potrebno je mnogo vremena, jer nije reč samo o zakonskim promenama, već i o njihovoj praktičnoj primeni.

Han ističe da je Zapadni Balkan okružen državama članica Unije i da taj region Evropi pripada u geografskom, istorijskom i kulturnom smislu.

"U najboljem je interesu EU da osigura stabilnost i prosperitet u bliskom susedstvu", kaže evropski komesar, ističući da je njegov princip kad je o proširenju reč "izvoziti stabilnost, a ne uvoziti nestabilnost".

U tom smislu su, navodi, evropske integracije Zapadnog Balkana investiranje u bezbednost i stabilnost Unije.

"Ne zaboravimo geostrateški aspekt: bilo bi nesmotreno i skoro nemarno ostaviti iza sebe vakuum koji će iskoristiti drugi međunarodni akteri, čije se vrednosti ne slažu s našim", predočava Han.

Kaže i da su sve zemlje Zapadnog Balkana postigle napredak tokom protekle godine, mada različitom brzinom i s različitim intenzitetom.

"Crna Gora i Srbija, koje su trenutno u pročelju trke kad je reč o otvaranju poglavlja, otvorile su više poglavlja protekle godine", zaključio je evropski komesar.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar