Haos kod Etne, zemljotres posle erupcije, 30 povređenih

|   Info
Najmanje 30 osoba je povređeno u zemljotresu jačine 4,8 stepeni koji je potresao Siciliju u oblasti vulkana Etna, saopštili su zvaničnici.

 

Izvor: Tanjug

Ovo je jedan od više desetina potresa koji su zabeleženi nakon erupcije Etne u ponedeljak, prenosi BBC.

Mediji izveštavaju da su u potresu oštećene pojedine zgrade.

Zemljotres je registrovan tri sata posle ponoći po lokalnom vremenu u Vijagrandeu i snažno se osetio, jer je epicentar registrovan na dubini od samo jednog kilometra.

Italijanski mediji navode da je lokalno stanovništvo bilo u panici i da su mnogi izašli na ulice. Rojters prenosi da su u zemljotresu najviše oštećene vekovima stare crkve, koje su u vreme potresa bile prazne.

Italijanska agencija Ansa izveštava da je 80-godišnja žena bezbedno izvučena iz ruševina svog doma. Zgrade su se zatresle u Kataniji, gde živi više od 300.000 ljudi.

Aerodrom u Kataniji ponovo je juče otvoren za saobraćaj nakon što su, zbog oblaka dima koji je izbacio vulkan Etna, vlasti bile primorane da zatvore tu vazdušnu luku.

Seizmološka opservatorija planine Etna je saopštila da se otvorila nova pukotina na jugoistočnom krateru. Etna, najveći od tri italijanskih aktivnih vulkana, posebno je aktivna od jula.