Hapšenja Srba u Vukovaru

|   Info
Policija u Vukovaru rano jutros odvela je pet Srba iz njihovih stanova, dvojicu zbog sumnje da su počinili ratni zločin, a trojicu na informativni razgovor jer sumnja da imaju informacije koje bi mogle biti od koristi za istragu, piše Jutarnji list.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet, Jutarnji list

List nezvanično saznaje da je jedan od uhapšenih zaposlen u Gradskoj upravi u Vukovaru, a drugi u Zajedničkom veću opština.

Policija ih je nakon hapšenja prevezla u Osijek gde će istragu voditi Županijsko tužilaštvo.

Na ovo hapšenje reagovali su lokalna Samostalna srpska demkratska stranka (SDSS) Zajedničko veće opština koji su istakli da „način hapšenja Srba dodatno stvara atmosferu netolerancije.“

Oni ističu da ne žele da ilaze u rad policije i da ometaju istragu o pitanjima ratnih zločina.

"Naša zabrinutost se temelji na činjenici da poslednja postupanja policije dolaze nakon kampanje koju su pojedini političari na nacionalnom i lokalnom nivou pokrenuli kao pritisak i na policiju i na istražne organe", navodi se u saopštenju.

Ta kampanja kao i poslednji postupci policije kod pripadnika srpske zajednice na području Grada Vukovara i šire dovode se u zajedničku vezu, izazivaju strah i sumnju u nepristranost u istrazi neprocesuiranih ratnih zločina, ocenjuje se u saopštenju.

Danas privedeni do sada su se uredno odazivali informativnim razgovorima i ničim nisu pokazivali spremnost na opstrukciju i izbegavanje saradnje sa policijom. Njihovo privođenje, bojimo se, može imati za cilj zadovoljavanje aktera kampanje koji su u društvu stvorili takvu atmosferu i koji su širili netrpeljivost prema pripadnicima srpske zajednice", ističu SDSS i ZVO.

Oni podsećaju da su privrženi sankcionisanju svih ratnih zločina, nezavisno o nacionalnosti počinioca i žrtve, i podsećaju da do sada zločini počinjeni prema Srbima na području grada Vukovara i drugim mestima ostaju neprocesuirani, a kampanja procesuiranja prema pripadnicima srpske zajednice se nastavlja.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar