Haradinaj:Odlični odnosi sa Hrvatskom, zahvalni na podršci

|   Info
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da vlada u Prištini ceni to što ima odlične odnose sa Hrvatskom.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: Tanjug

On je to naveo posle sastanka sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem u okviru Dubrovnik Foruma i zahvalio je na kontinuiranoj podršci "koju je Hrvatska dala i nastavlja da daje Kosovu u međunarodnoj konsolidaciji".

"Hrvatska tradicionalno podržava Kosovo, čak i kada Kosovo nije po ustavu imalo ravnopravan položaj sa drugim federalnim jedinicama", rekao je Haradinaj, preneo je prištinski portal "Kalkso".

Kako je istakao, Hrvatska je važan ekonomski partner Kosova i taj trend će se nastaviti i u budućnosti kroz povećanje investicija.

Podrška Hrvatske za ulazak u EU je od posebnog značaja za procese kroz koje Kosovo prolazi, posebno kada je reč o liberalizaciji viznog režima, članstvu u Savetu Evrope, UNESKO-u i INTERPOL-u, rekao je Haradinaj.

Prema rečima Plenkovića, Hrvatska će biti podrška Kosovu na putu evrointegracije i biće partner Kosova i lobista za jačanje međunarodne subjektivnosti i kosovskog članstva u međunarodnim organizacijama. Plenković je pre tri dana u Berlinu, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, rekao da je Hrvatska izrazito oprezna i da neće stati u red da bi zagovarala promenu granica između Srbije i Kosova.

Hrvatska čvrsto stoji iza nalaza Badinterove komisije da su, kako je rekao, republičke granice postale državne i da se to mora poštovati kada se rešavaju problemi na Balkanu, jer bi se u suprotnom mogla otvoriti Pandorina kutija. Prema Badinterovoj komisiji, međutim, Kosovo je bilo u okviru granica Republike Srbije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar