Havarija u luci Ploče: Tanker s naftom udario u pristanište

|   Info
U luci Ploče, koja se nalazi između Splita i Dubrovnika, dogodila se havarija kada je tanker sa 27.000 kubika nafte udario u pristanište, pri čemu je u more otpao deo doka, kao i aparatura za istovar nafte i gasa, koja je potonula.
Foto: Printscreen YouTube


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Jutarnji.hr

Zbog havarije broda "STI Poplar", koji plovi pod zastavom Maršalskih ostrva, otežano je snabdevanje naftom i derivatima čitave Dalmacije, prenosi Jutarnji list.

Kako se navodi, ono što je ostalo od doka, cevi i uređaji za istovar nafte takođe su oštećeni i trenutno nisu za upotrebu. I brod je posle udara prilično oštećen, pa je izvučen na sidrište, ali nije probijen, tako da nafta nije iscurila u more.

Prema proceni stručnjaka, šteta se meri u milionima evra.
 
Jutarnji navodi i da, budući da je pristanište uništeno, drugi brodovi ne mogu da uđu u luku i iskrcaju teret, pa se na otvorenom moru pravi gužva. "Petrolov" veliki brod čeka, ali i da uđe u luku nema čime da iskrca naftu jer je dok uništen. Tokom dana se očekuje još nekoliko brodova punih nafte i derivata, a ne zna se šta će biti s njima.

Distribuciju nafte preuzimaju skladišta u Solinu i Rijeci.


Procenjuje se da nijedan brod u narednih sedam do 15 dana neće moći da pristane u Luku Ploče, što će, kažu upućeni, najviše osetiti Crna Gora i BiH, koje se preko te luke snabdevaju. Zato kompanije koje posluju preko Luke Ploče ubrzano traže privremena rešenja.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar