Hejli saopštila odluku Amerike: Povlačimo se

|   Info
SAD se povlače iz Saveta UN za ljudska prava, izjavila je američka ambasadorka u UN Niki Hejli, istakavši da je to „organizacija koja nije vredna svog imena“.

Objavljujući povlačenje u obraćanju u Stejt departmentu, zajedno sa državnim sekretarom Majklom Pompeom, ona je rekla da se Vašington odlučio na taj korak pošto druge zemlje „nisu imale hrabrosti“ da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to, kako je navela, „licemerno telo koje služi samo sebi“.

„Čineći ovaj korak, želim da bude kristalno jasno da to ne znači povlačenje iz našeg angažovanja u vezi sa ljudskim pravima“, dodala je Hejli, prenosi Rojters.

Američka ambasadorka je podsetila da je pre godinu dana jasno stavila do znanja da će SAD ostati u Savetu UN samo „ukoliko se sprovedu suštinske reforme“.

Prema njenim rečima, jasno je da su ti pozivi na promene ostali bez odgovora, prenosi AP.

Uz to, Hejli je oštro kritikovala članstvo u Savetu zemalja kao što su Kina, Kuba, Venecuela i DR Kongo, koje su, kako je navela, i same optužene za kršenja ljudskih prava.

Kritikovala je, takođe, Rusiju, Kinu, Kubu i Egipat jer, kako je navela, osujećuju napore SAD da reformišu Savet.

Kritike je uputila i zemljama koje, kako je rekla, dele američke vrednosti i ohrabrivale su Vašington da ostane u Savetu, ali „nisu bile spremne da ozbiljno ospore status kvo“.

Hejli je, takođe, rekla da Savet UN za ljudska prava ima „hronične predrasude protiv Izraela“.

Ipak, napomenula je da bi se „SAD rado ponovo pridružile Savetu“ ukoliko to telo sprovede reforme.

Ona je, inače, prošle godine već zapretila povlačenjem, navodeći kao razlog dugogodišnje američke pritužbe da je 47-člani Savet pristrasan na štetu Izraela.

Do objave o povlačenju SAD dolazi samo dan nakon što je šef UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein osudio Trampovu administraciju zbog razdvajanja migrantske dece od roditelja na granici sa SAD, primećuje američka agencija.

U međuvremenu, 12 humanitarnih i grupa za zaštitu ljudskih prava pisale su Pompeu kako bi ga upozorile da će povlačenje SAD iz Saveta UN za ljudska prava „samo pogoršati slabost Saveta“.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar