Hočevar o zločinima u Jasenovcu : Potrebna međunarodna komisija antropologa i istoričara, istražiti kako je došlo do takve mržnje

|   Info
" Što skorije treba stvoriti međunarodnu komisiju antropologa i istoričara koji bi istražili kako je u istoriji, tokom I, a posebno II svetskog rata, došlo do takve mržnje koja je iznedrila strašne zločine " - izjavio je Hočevar u programu Tv Kopernikus, upitan o prošlosti i odnosima u regionu.

“ Svaka smrt je nešto strašno. Jako patim, i molim se za to. I za I i za II svetski rat, za naše narode u regionu, to su vrlo strašni događaji. Molim i gledaocie, ovo je jako delikatno pitanje i tema, i treba prići sa odgovornošću. Nismo došli do integralnih razloga ..nije dovoljno operisati faktima i činjenicama, treba istražiti kako je došlo do takvog mentaliteta da više ne prihvatamo jedni druge. Istorija nisu samo dogadjaji u pojedinačnom momentu, istorija je i sve ono što je tome prethodilo. Svi smo mi stvoreni od Boga, braća i sestre...kako je uopšte moguće da dodje do tako strašnih zločina. Treba razmišljati kako je došlo do raskola, i kako taj raskol prevazići. Zašto su se kroz istoriju rađale negativne tendencije?” – zapitao se Hočevar.

“ Dubokog sam uverenja da treba formirati međunarodnu komisiju antropologa i istoričara, koji bi proučili zašto je došlo do takve mržnje, šta se dešavalo u I i II svetskom ratu, i koliko je ljudi ubijeno. Nakon zločina ustaškog režima koje svakako treba istražiti, treba pomenuti i marksistički režim. Niko ne govori o tome da je na istom mestu ubijeno 9 slovenačkih sveštenika. O tome se ne zna mnogo, o tome se ne govori. Ovo su zločini o kojima nije dobro donositi presude olako, u medijima, i zato se zalažem za međunarodnu komisiju. Treba uzeti čitavu sliku u obzir, kao kad se desi saobraćajna nesreća. Kada lekar dodje na lice na mesta, ne pita ko je kriv, već pomaže svima. Treba da budemo taj lekar. “ – ističe Hočevar. Zašto naša deca da nose teret prošlosti. Svi srcem zalažem se za povezivanje, za pomirenje, a u dijalogu religija najveću odgovornost svakako imaju hrišćani” – zaključio je beogradski nadbiskup.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar