Hočevar : Potrebno nam je jedinstvo, i Istok i Zapad, niko ne može sam videti tajnu Boga

|   Info
Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar gostujući u informativnom programu Tv Kopernikus, izjavio je, da iako se kroz istoriju nije uvek insistiralo na toj temi, danas više nego ikad, potrebno nam je zajedništvo. "Umesto što insistiramo na razlikama, svrsishodnije je da se prisetimo da smo svi hrišćani, ali u ličnim susretima, manje putem društvenih mreža" - napomenuo je Hočevar.

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar gostuje u emisiji “ Uz čašicu razgovora” na programu Tv Kopernikus gde je izjavio da nam je danas više nego ikad potrebno zajedništvo, i da ne bi trebalo insistirati na razlikama, što mahom radimo, pa i ovde u regionu. 

“ Iskreno mislim da je vreme da se jače povezujemo, ovo je godina zajedništva, i ne treba insistirati na razlikama koje su male. Svi smo hrišćani, svi smo “catholos” – okrenuti svima. Pravo hrišćanstvo okrenuto je svim ljudima, jer želi da spasi svakog čoveka, crkve ne mogu da budu nacionalno ograničene. U jednu autokefalnu crkvu, na primer, mogu da uđu ljudi bilo koje nacionalnosti. Istorija istoka i zapada bila je drugačija, pre svega jer je istok bio pod uticajem Otomanskog carstva, ali dobro je što danas imamo dijalog. Sve ono što je razlika, a to su pre svega dve proglašene norme u okviru zapadne, katoličke vere, ne bi trebalo da nas udaljava. Pa čak ni različiti verski obredi, jer Bog može da se slavi na različite načine. Trebalo bi potencirati ono što nas povezuje”- istakao je Hočevar.

“ Danas pretežno kumunikaciju obavljamo preko Interneta, društvenih mreža, a vera pretpostavlja lični kontakt, lične odnose...Društvene mreže znače, ali važni su lični susreti, razgovori. Neophodno je pokazati više empatije, solidarnosti, premalo je lične odgovornosti. Ima jedna pametna izreka, koja kaže da “ informacija koja me ne čini boljim, i nije neka značajna informacija”. Treba znati razaznati ono što je korisna informacija. Iskreno mislim da je vreme da se više povezujemo” – kaže beogradski nadbiskup.

Na pitanje voditelja na koji način doživljava srpsku prestonicu, Hočevar kaže : “ Volim biti tamo gde jesam. Tamo gde me crkva šalje, tamo sam sa velikom radošću, jer ja sam obećao poslušnost crkvi”.

“ Kao što ja ne vidim svoja leđa, tako niko ne može sam da spozna sliku u njenoj celini, da spozna tajnu Boga, tajnu čoveka...i zato i Istok i Zapad trebaju zajedništvo” – zaključio je nadbiskup Hočevar.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar