I Priština se sprema za gorke pilule

|   Slajder
Finalna faza dijaloga između Beograda i Prištine doneće brojne izazove, na šta vlast u Beogradu već duže priprema javnost. Poslednja dešavanja ukazuju da je sada red da Priština proguta neke gorke pilule.

"Albanci se spremaju za bolne kompromise", "Tramp i Putin se dogovorili o podeli Kosova", "Haradinaj i Pacoli traže da Srbija stopira lobiranje za povlačenje priznanja nezavisnosti". Ovo su samo neki od naslova koji su se poslednjih dana pojavili u medijima na Kosovu. Poslednjim istupima u medijima, predsednik Kosova Hašim Tači i sam je nagovestio takav rasplet. Za samo nekoliko dana, on je održao više konferencija za medije na kojima je govorio o finalnoj fazi pregovora, teškim sastancima s Aleksandrom Vučićem, ali i o bolnim kompromisima koje će Priština morati da napravi.

Koji su to bolni kompromisi? I koga će više boleti?

Prištinska "Gazeta" je objavila da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa dala zeleno svetlo za opciju podele Kosova. "Blic" je prvi pisao da bi Kosovo moglo biti jedna od tema nedavno održanog samita u Helsinkiju na kojem su se sreli ruski i američki predsednik Vladimir Putin i Donald Tramp. Do danas nismo uspeli da dobijemo potvrdu da je ova tema stavljena na sto, ali nije ni slučajno što se sve češće pominje.

- Definitivno je da konačnim rešenjem neće biti zadovoljni ni u Prištini ni u Beogradu. Međutim, podela Kosova nije baš najrealnije rešenje i definitivno je da je daleko od izvesnog - kažu za "Blic" dobro obavešteni izvori.

I analitičari smatraju da će rešenje zaboleti obe strane:

- Utisak je da se podela danas pominje mnogo češće nego do samo pre nekoliko meseci kada izuzev nekoliko ovdašnjih političara to niko nije razmatrao. Ne mislim da je to realno i svakako bi bilo ogroman ustupak - kaže za "Blic" Bojan Klačar, politički analitičar.

On objašnjava da je Priština u specifičnoj poziciji jer u pregovorima sa Srbijom sve vreme od 2008. godine nije imala ozbiljnih gorkih pilula, već su deset godina bili ušuškani u odnosu na Srbiju.

Izvor: Blic

Smatra da bi čak i implementacija Zajednice srpskih opština u punom obimu, onako kako se prištinska vlast obavezala, bila problem.

- Naša javnost dugo je pripremana na odricanje i negativan scenario. S druge strane, zvaničnici u Prištini će imati problem da samo naznaku nečega lošeg objasne tamošnjoj javnosti - navodi Klačar.

On kaže da nervozu kod kosovskih političara izaziva to što koliko god da su svesni da su u boljoj situaciji i da je rešenje blizu, svesni su i da Srbija mora dobiti nešto na kraju procesa - zaključuje Klačar.

Problem za Haradinaja, Tačija i Pacolija je i komlikovana i kompleksna vlada, javnost koja je po pitanju rešenja nepodeljena, ali i mala, ali ekstremna opozicija koja će burno reagovati na svako rešenje.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar