I SPC protiv Vartolomeja

|   Info
Episkop bački Irinej Bulović: Ako Carigradska patrijaršija jednostrano prizna autokefalnost crkve u Ukrajini, biće razrušeno jedinstvo pravoslavnog sveta.

Ako Carigradska patrijaršija jednostrano prizna autokefalnost crkve u Ukrajini, biće razrušeno jedinstvo pravoslavnog sveta, a pretenzije Carigrada na apsolutno prvenstvo u celom pravoslavnom svetu podložne su kritikama, izjavio je arhijerej Srpske pravoslavne crkve, episkop bački Irinej Bulović.

To je prva reakcija Srpske pravoslavne crkve na poslednja dejstva carigradskog patrijarha Vartolomeja u vezi s pripremom davanja autokefalnosti crkvi iz Ukrajine, a teks Irineja objavilo je Odeljenje za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

Episkop Irinej je podsetio da pored kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja ni od koga nije tražila autokefalnost, u Ukrajini postoje tri raskolnička udruženja, kao i „agresivna unijatska zajednica“.

Pregovori o autokefalnosti upravo se i vode s tim raskolničkim crkvama i istovremeno s državnim vlastima Ukrajine, bez prisustva kanonske crkve i suprotno njenim željama, naveo je Irinej, prenosi Sputnik.

Samo se po sebi razume, dodao je, da se u to pitanje na najgrublji način mešaju unijati koji su na strani raskolnika, a iz toga sledi da nije reč o projektu davanja autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi, kako stalno slušamo i čitamo, nego o programu davanja autokefalnosti ukrajinskim šizmatskim formacijama.

Irinej je kritikovao i nedavne izjave patrijarha Vartolomeja o tome da „vaseljenski presto“ ima pravo da donosi odluke prema sopstvenom pravu i na sopstvenu inicijativu, prenebregavajući prethodno utvrđene granice autokefalnih pomesnih crkava i bez obzira na njihov stav ili protivljenje.

Zar može bilo koja crkva, uključujući i prvu po činu i slavi, da narušava i da smatra nevažećim crkvena dejstva i odluke druge bratske crkve, zapitao je Irinej i dodao da ukoliko se ukine princip unutrašnje povezanosti i uzajamnog prožimanja crkava, biće narušena i čitava struktura i sav sistem funkcionisanja crkvenog organizma.

Prema njegovim rečima, taj metod je donedavno neopozivo poštovala i Carigradska patrijaršija, kako u vezi s raskolima u Ukrajini, tako i u odnosu na raskol u Skoplju, u kojem postoji nepriznata Makedonska crkva.

Tek je nedavno, naveo je Irinej, postalo poznato da su se raskolnici iz Skoplja obraćali direktno patrijarhu Vartolomeju, mimo Srpske pravoslavne crkve i da je Sinod Carigradske patrijaršije uključio njihova pitanja u svoj dnevni red.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar