Investicioni bum luksuznih stanova u Beogradu: Porasle cene nekretnina u srpskoj prestonici!

|   Info
Beograd je poslednjih sto godina jedan od najatraktivnijih destinacija za migracije na teritoriji zapadnog Balkana.
Foto: televizija Kopernikus

Izvor: Srbija danas

Uvek se traži kvadrat više. Zbog velike potražnje stanova, razvijene infrastrukture, mogućnosti zaposlenja, vrednost nekretnina u srpskoj metropoli daleko je veća od ostalih većih gradova u regionu. Na području bivše Jugoslavije jedino mogu da pariraju Zagreb, Ljubljana i nekoliko primorskih turističkih centara, gde su stanovi skuplji. Trenutno, u Beogradu su daleko jače cene stanova nego u Sarajevu, Podgorici i Skoplju.

Cene nekretnina u Beogradu tokom prvih šest meseci 2018. su porasle nekih šest procenata u odnosu na isti period lani. Od januara do kraja juna u svih 17 opština, prema podacima u izveštaju Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) prodato je 1.712 stambenih jedinica. Prosečna cena kvadrata u drugom kvartalu je 1.171 evro, navode Novosti.

Foto: televizija Kopernikus

Međutim, ako bi u analizu ulazile samo centralne gradske opštine, cena kvadrata u glavnom gradu Srbije je značajnije veća. Prosek popravlja veliki investicioni bum luksuznih stanova. Od 2015. godine pokazalo se da postoji opravdana glad za stanovima luksuznije gradnje. Kvadrat stana u elitnim novoizgrađenim četvrtima Savskog venca se prodaju oko 3.500 evra. Prosečnu cenu pojačavaju prodati stanovi na Vračaru i Starom gradu. Ako se izuzmu prigradske opštine, cena kvadratnog metra stana u Beogradu je 1.450 evra.
Jedan kupac je keširao čak 531.000 evra za dva stana od po 74 kvadrata u "Beogradu na vodi". Uz te dve nekretnine na elitnoj lokaciji, dobio je i dva garažna mesta. U Kneza Miloša, na mestu starog MUP zida se novi kvart, a kako se može videti na sajtu RGZ, jedan kupac je za 294.000 evra kupio stan od 98 kvadrata sa dva garažna mesta.

Podaci NKOSK pokazuju da su od aprila do juna u beogradskom regionu prodate ukupno 893 nekretnine, a od toga najviše na opštini Zvezdara, 153 stana, zatim na Novom Beogradu (137) i Zemunu (112). Kada se radi o ceni, ove godine u drugom kvartalu, prema podacima NKOSK, najskuplji prodati stanovi na opštini Savski venac gde je prosečna cena po kvadratu 1.705 evra, zatim Stari grad 1.631 evro i Vračar, po ceni od 1.582 evra. Kvadrat stana u Barajevu vredeo je 389 evra, u Lazarevcu prosečna cena kvadrata je 724, u Mladenovcu 567 i 510 u Sopotu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar