Iran- Predsednik Rohani ponovio optužbe za napad

|   Info
Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je danas da iza napada na vojnu paradu, u kojem je u subotu ubijeno 25 ljudi, a 70 ranjeno, stoji jedna od država saveznica Sjedinjenih Država u Persijskom zalivu, ali nije imenovao koja je to zemlja, javlja AP.

Rouhani nije identifikovao ko stoji iza subotnjeg napada, za koji su ranije odgovornost preuzele dve separatističke aramske organizacije.

 

Njegova tvrdnja bi mogla da se odnosi na Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate ili Bahrein, kao američke saveznike u Zalivu koji Iran smatraju regionalnom pretnjom, navodi AP.

 

"Sve te male plaćeničke zemlje koje vidimo u ovom regionu podržava Amerika. Amerikanci ih podstiču i pružaju neophodna sredstva za izvršenje ovih zločina", rekao je Rohani.

 

Rohani je u subotu, nedugo posle napada, oobećao "strašan" odgovor Irana i ponovio da iranske vlasti za taj atentat optužuju Sjedinjene Države i njihove saveznike među zemljama Zaliva, javile su u subotu zapadne agencije.

 

Prema izveštaju agencije Rojters, i ajatolah Ali Hamenei optužio je arapske države u Zalivu da su pod

pokroviteljstvom SAD izvršile napad na vojnu paradu Revolucionarne garde Irana u kojem je među nastardalima polovina pripadnika te elitne jedinice.

 

Napad je izveden u atmosferi visokih tenzija između Irana i SAD, nakon što je Amerika najavila da će početkom novembra intenzivirati ekonomske sankcije Iranu.

 

"Odgovor Islamske Republike na svaku pretnju biće strašan", naveo je Rohani u službenom saopštenju.