Ispraćaj Džordža Buša starijeg

|   Svet
Vašington se oprostio od 41. predsednika Džordža Buša starijeg na memorijalnoj službi u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, kojoj su prisustvovali najviši američki zvaničnici i svetski lideri.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Bivši predsednici SAD Džimi Karter, Bil Klinton i Barak Obama pridružili su se aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu na službi u Nacionalnoj katedrali. Ipak, nijedan od njih nije održao govor. Od Buša starijeg se, između ostalih, oprostio Džordž Buš mlađi, sin pokojnog predsednika i 43. predsednik SAD, preneo je Glas Amerike.

Foto: FoNet

"Naučio nas je da je javna služba plemenita i neophodna. Dao je svoj ogromni kapacitet", rekao je Buš mlađi koji se na kraju govora zaplakao i svog oca nazvao izuzetnim čovekom.

Tramp je prethodno tvitovao o Džordžu Bušu starijem.

"Radujem se što ću biti uz porodicu Buš. Ovo nije sahrana, već proslava za sjajnog čoveka čiji je život bio dug i vredan poštovanja", napisao je Tramp na Tviteru.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, britaski princ Čarls, jordanski kralj Abdulah i poljski predsednik Andžej Duda su među stranim zvaničnicima koji su prisustvovali službi u Nacionalnoj katedrali.

Bivši kanadski premijer Brajan Malruni, bivši američki senator Alan Simpson i istoričar Džon Mičam - Bušov biograf, održali su govore uz Džordža Buša mlađeg.

Kovčeg sa telom Džordža Buša starijeg je prethodno u povorci vozila prevezen sa Kapitol hila. Kovčeg je bio izložen u rotundi Kongresa od ponedeljka i hiljade građana su odale poštu bivšem predsedniku.

Posebno je bio dirljiv momenat kada je poštu došao da oda 95-godišnji bivši senator Bob Dol, koji je došao da se poslednji put pozdravi sa svojim republikanskim kolegom i ratnim veteranom.

Posle službe u Nacionalnoj katedrali kovčeg sa telom Džordža Buša starijeg prebačen je u vazdušnu bazu Endrjuz i avionom prevezen u Hjuston u Teksasu gde će sutra biti sahrana.

Biće sahranjen u u kompleksu predsedničke biblioteke i muzeja u okviru Univerziteta A&M u Teksasu, pored svoje supruge Barbare Buš, koja je preminula u aprilu ove godine.

Otkad je preminuo u petak, u 94. godini, Džodrža Buša starijeg se svi sećaju po herojstvu koje je pokazao kao mornarički pilot u Drugom svetskom ratu, potom po tome kako je vodio svetsku politiku u trenutku raspada Sovjetskog saveza, po učešću u ujedinjenju Nemačke 1990. i po ljubaznosti i civilizovanosti koju je pokazivao i u privatnom i javnom životu.

U SAD je 5. decembar proglašen danom žalosti.

Foto: FoNet